Citrusy sú u nás nepochybne symbolom zimnej sezóny. Nielen preto, že sú práve v tomto období v najlepšej kondícii, ale hlavne sú zdrojom vitamínov, ktoré v zime veľmi potrebujeme  a z lokálnych zdrojov ich teraz nevieme získať dostatok. Nabijú nás energiou, veď už len vôňa citrusov má povzbudivé účinky, a to je presne to, čo po náročnom závere starého roka  potrebujeme 😉 Takže sviežo, ostro a hlavne ľahko s chuťou citrusov do Nového roka a vyskúšajte tento krehký citrónový koláč!

Vyskúšajte po vianočnej náloži mandarínok a pomarančov napr. grilovaný grep. Znie to zvláštne, ale je to jednoduché a vynikajúce!  Ružový grep rozpoľte, rezné strany posypte hojne hnedým alebo obyčajným kryštálovým cukrom (môžete ochutiť mletou škoricou alebo rovno škoricovým cukrom)  a vložte s plechom vystlaným papierom na pečenie do rúry pod gril cca na 5 minút, len tak, aby sa cukor rozpustil do horúceho sirupu.  Vyjedajte  hneď lyžičkou.

Alebo vyskúšajte citrónové palacinky: pripravte si klasické palacinky podľa svojho receptu. Každú palacinku ešte horúcu pokvapkajte 2 lyžicami citrónovej šťavy a posypte práškovým cukrom. Nešetrite J  Zrolujte a ešte na záver poprášte cukrom. Zapíjajte čiernym čajom earl grey s citrónom.  Že banálne? Ale aké výborné!

Pre odvážnych máme jeden  tip na šalát s pomelom a avokádom , ktorý sa výborne hodí ku grilovanému kuriatku či rybám: v miske zmiešame rôzne druhy zelených šalátov, napr. baby špenát, rukola, dubový šalát, poľníček.. pridáme pár lístkov petržlenovej vňate, jednu malú červenú cibuľu nakrájanú na tenučké plátky, jedno avokádo očistené a nakrájané na kúsky,  a kúsky pomela (treba ho olúpať úplne, aj tenkú bielu šupku). Prelejeme zálievkou (olivový olej, citrónová šťava, štipka soli a korenia) a zľahka premiešame.

A pre novoročných vinšovníkov pripravte tento svieži citrónový koláč. Chrumkavé linecké cesto s lahodnou citrónovo-smotanovou náplňou bude určite príjemným spestrením po klasických vianočných koláčikoch.

Svieži citrónový koláč

Tip: Suché strukoviny alebo ryža  nám pomôžu aby sa krehké cesto  počas pečenia naslepo /teda bez náplne/   „nevydulo“.  Na tieto účely je dobré mať odložené suché strukoviny, výborne funguje cícer alebo fazuľa, ktoré nasypeme na pečiaci papier a ním zaťažíme cesto vo forme.  Po vychladnutí ich len odložíte a znovu použijete. Len si ich nezabudnite označiť aby ste ich nepoužili neskôr do varenia 😉

Postup
  1. Do misky nasypeme múku, pridáme štipku soli, práškový cukor a na kocky nakrájané studené maslo. Prstami spracujeme jemnú mrveničku, v ktorej môžu zostať menšie kúsky masla.
  2. Pridáme 2 žĺtky a trošku ľadovo studenej vody. Krátko premiesime, len tak, aby sa všetko spojilo. Ak je cesto príliš lepivé, prisypeme ešte múku.  Cesto vyformujeme do hrubšej placky, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na 30 minút.
  3. Rúru zohrejeme na 180 °C.  Okrúhlu koláčovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  4. Cesto si rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na tenkú placku o niečo väčšiu ako je priemer zapekacej misky. Prenesieme ho do formy a prstami popritláčame a rovnomerne vystelieme aj boky zapekacej misky. Zvyšné okraje odrežeme.
  5. Z použitého papiera vystrihneme kruh a vystelieme ním povrch koláča, nasypeme suché fazule a dáme do rúry piecť na 20-25 minút. Na posledných 5 minút papier zo záťažou odstránime a dopečieme do zlata. Predpečený korpus hneď po vytiahnutí z rúry potrieme vajíčkom, ktoré sme prešľahali s troškou mlieka.
  6. V miske prešľaháme vajíčka s cukrom, prilejeme smotanu a na záver šťavu a nastrúhanú kôru z dvoch citrónov. Dobre premiešame.
  7. Na takto pripravený korpus vylejeme náplň  (náplň je tekutá, pozor aby ste ju pri prenášaní do rúry nevyliali) a opatrne prenesiem do rúry. Teplotu stiahneme na 150  °C a koláč pečieme 60 až 70 minút. Ak by povrch koláča rýchlo hnedol, prikryte ho alobalom alebo stiahnite teplotu na 140-130 °C.
  8. Upečený citrónový koláč nechajte vychladnúť vo forme, potom poprášte práškovým cukrom a ozdobte kolieskami citróna a čerstvou mätou.