Košíčky s krémom a ovocím, alebo po francúzsky tartaletky sú, úprimne, to prvé, čo chcem ochutnať na svadbách, oslavách a cateringoch. Práve preto som sa rozhodla ich upiecť doma, aby som nebola odkázaná na čakanie 🙂

Košíčky s krémom a ovocím sú francúzska delikatesa známa na celom svete

  1. Krém potrebuje aspoň hodinu na odležanie. Môžeme si ho pripraviť aj deň dopredu, podobne ako košíčky. V hrnci na miernom ohni dáme zohriať mlieko na krém spolu s vanilkou. Akonáhle mlieko privedieme k varu, sporák hneď vypneme a vanilku necháme v mlieku odpočívať. V miske vyšľaháme vaječné žĺtky s cukrom, až sa z nich stane ľahká pena. Ďalej pridáme kukuričný škrob a ďalej šľaháme. Pridáme trochu mlieka s vanilkou a šľaháme ďalej. Keď sa zdá, že krém je bez hrudiek, prišľaháme pomaly aj zvyšok mlieka. Krém potom vlejeme znovu do hrnca a za stáleho miešania privedieme k varu, kým začne hustnúť.
  2. Keď zhustne, vypneme sporák a zašľaháme lyžicu masla. Hotový krém nalejeme do misky, prikryjeme potravinárskou fóliou (musí sa dotýkať) a dáme do chladničky chladiť.
  3. Môžeme začať s cestom na košíčky. V mixéri vyšľaháme maslo, práškový cukor, soľ a vanilku. Potom pridáme žĺtky a mixujeme, kým sa všetko nespojí. Nakoniec primiešame ešte múku, až nám vznikne hladké cesto. Cesto rozdelíme na kusy podľa počtu formičiek, ak používate väčšie ako ja, budete ich mať len niekoľko. Môžeme sa ale odvážne pustiť do výroby miniatúrnych tartaletiek. Ak používame tie väčšie, najlepšie pripravený kúsok cesta rozvaľkáme cez papier na pečenie a potom prenesieme na formičku a dotlačíme prstami do všetkých strán. Prípadné zvyšky alebo prebytky cesta odrežeme. Ak pracujeme s malými formičkami, nezdržujeme sa s rozdeľovaním a vaľkaním cesta, jednoducho za pomoci prstov každú formičku vyplníme cestom a necháme v nej samozrejme miesto na náplň.
  4. Pripravené vyplnené formičky ľahko vidličkou na dne poprepichujeme a pečieme v rozohriatej rúre na 160 stupňov 12 až 15 minút. Ak pečieme tartaletky maličké, čas sa samozrejme mení. Tiež záleží na tom, aké hrubé okraje a dno cesta sme vytvarovali. Všeobecne sa ale môžeme riadiť pravidlom, že pečieme dovtedy, kým je cesto ružové a len začína zlatnúť. Mnohokrát sa môže zdať, že ešte nie je tartaletka poriadne prepečená, ale až niekoľko minút po vybratí z rúry poriadne stuhne.
  5. Po upečení tartaletky necháme vychladnúť. Vychladený krém dáme do igelitového vrecka, ktorý si pre pohodlie rozprestrieme, napríklad, vo veľkom pohári. Špičku vrecka nožnicami odstrihneme a takto tartaletky krémom naplníme.
  6. Umyté ovocie osušíme a poukladáme úhľadne na vrch tartaletiek. Aby tartaletky dlho vyzerali šťavnato, čerstvo a lákavo, môžeme ovocie ešte pomocou malého maliarskeho štetca potrieť marhuľovou marmeládou s niekoľkými kvapkami vody a kvapkou Burbonu. Dobrú chuť !