Slnko a teplo v zime nemusí byť len za veľa peňazí. Kurkuma a čili sú slnko a oheň zimnej kuchyne. Hrejú nás vďaka pikantnému kapsaicínu, ktorý je skutočným ohňom pre telo. Aktivuje ho teplo, či už pri tepelnej úprave, ale stačí aj telesná teplota. Pri konzumácii je tak prekrvovaný tráviaci trakt, ale i horné dýchacie cesty, ktoré reagujú na podnet z ústnej dutiny. Škorica a klinčeky vďaka éterickým olejom stimulujú mozog a vyvolávajú pocity a návaly tepla. Nie náhodou je toto korenie súčasťou vareného vína a zimných jedál.

Korenie, ktoré vás zohreje

Slnko v zimnej kuchyni – Kurkuma

Najznámejšie a najobľúbenejšie indické korenie žltej farby. Je jedným zo starodávnych perzských korení spájaných s uctievaním slnka 🙂 Dodáva jedlám a nápojom nádhernú zlatú farbu a teplú chuť. Ohrieva vďaka kurkumínu a kapsaicínu, ktorého má však menej ako čili. Aj preto nie je kurkuma pikantná. Používa sa jej koreň, ktorý vyzerá rovnako ako zázvor, ale má farbu jasného slnka.  Kurkuma sa využíva sa aj ako liek, Ajurvéda na ňu nedá dopustiť

Fantastickú chuť má v kombinácii s kmínom (rímskym či obyčajným), paprikou alebo dokonca s čili a troškou mletej škorice. Korenia môžete pridať do restovanej jesennej a zimnej koreňovej zeleniny, alebo do krémových zeleninových polievok. Určite vyskúšajte polievku z hokaido tekvice a červenej šošovice ochutenú kurkumou. Kurmkuma je súčasťou karí, ktoré je vlastne zmesou korenín. Ak teda v zime obľubujete pikantné vege či mäsové karí, kurkumu si takto doprajte, aj keď ste o tom možno nevedeli. Kurkuma je výnimočné korenie vhodné aj pre deti, preto sa oplatí vyskúšať ju do spomínaných krémovej polievok, zemiakovej, mrkvovej, či tekvicovej.

Kurkumové / Zlaté mlieko upokojuje pred spaním a v zime sa používa aj preventívne pre svoje antiseptické a antibakteriálne vlastnosti. Recept nájdete v článku Zimné smoothie a teplé mliečne nápoje, ktoré nás zohrejú.

Oheň v zimnej kuchyni – Čili

Za svoju neopakovateľnú štipľavú a horúcu chuť vďačia látke kapsaicín. Ten hreje tak, že sa niekedy po čili jedle potrebujeme až vysmrkať 🙂

Pri konzumácii čili papričiek sa dokonca v tele uvoľňuje hormón šťastia – endorfín a po jedle vraj môžeme pociťovať uvoľnenie a pohodu. Zároveň má čili antibakteriálne účinky, veľké množstvo antioxidantov a pôsobí ako prírodné antibiotikum a podľa posledných informácii pôsobí aj protirakovinovo. Čili papričky používame sušené, čerstvé alebo mleté podľa chuti, kto koľko znesie. Pozor však pri kontakte s nimi. Môžeme si popáliť pokožku, alebo oči.

 

Vôňa Vianoc v zimnej kuchyni – Škorica a Klinček

 

korenie

Sú univerzálne. Využijete ich vo varenom víne, punči, medovníkoch, ale aj v pečených či dusených mäsách a vývaroch a tiež vo vianočných dekoráciách. Celé kúsky škorice pribaľte ako darček do balíčkov pre priateľov.

 

 

 

Škorica

Je to vnútorná kôra stromu škoricovníka. Celú môžete variť vo víne a punči, v ktorých sa jej zahrievacie účinky znásobia. Deťom vylúhujeme škoricu a klinčeky v ovocnom čaji alebo v horúcej vode so sušeným jabĺčkom či slivkou. Po vylúhovaní zlejeme a dochutíme medom a citrónom. Podávame v zime aj preventívne, pretože ako prírodné antibiotikum bojuje proti nachladnutiu, chrípke aj kašľu. Bezpečné denné dávky sú 1 až 3 g.

Pridávaním do jedál s vysokým obsahom škrobov a cukrov možno predísť prudkému zvýšeniu hladiny cukru v krvipretože škorica znižuje a reguluje hladinu krvného cukru. Doporučujú ju oficiální edukátori už aj na Slovensku pri Diabetes typu 2.

Komu by tento voňavý zázrak nevoňal, nemusí ju jesť, stačí inhalovať výluh alebo éterický olej.

Sú dva typy škorice: Cassia a Ceylón. Škorica Cassia je veľmi rozšírená, cenovo dostupná a predáva sa viac ako mletá. Kvalitnejšia a zdravšia je Ceylon, teda cejlónska. Typické sú jej zvitky.

Klinček

Je sušený neotvorený puk kvetu tropického stromu. Ak môžete, skontrolujte farbu a tvar.  Klinčeky by mali byť tmavohnedé, nie čierne, a nepolámané.  Chuť je prenikavá, sladko-pálivá, pikantnosť sa teplom a varom zjemňuje, v nápojoch a vývaroch ostáva už len jeho krásna vôňa. Klinček určite nepatrí len do sladkej kuchyne. Môžete ho prihodiť do duseného a pečeného mäsa alebo vývarov. Klasickú cibuľu s napichanými klinčekami poznáme už od starých mám aj z našich končín.

Klinček má tiež terapeutické účinky. Povzbudzuje srdce, krvný obeh a trávenie. Jeho cmúľanie môže uľaviť pri boľavých zuboch a hrdle. Antiseptické účinky má rovnako ako škorica aj pri inhalácii, kedy prečistí dýchacie cesty a pomáha pri zápaloch.

 

Exotika v zimnej kuchyni – Badián

 

Je to nádherný hviezdicový plod čínskeho stromu. Vôňou a chuťou pripomína aníz, pretože obsahujú rovnaký éterický olej. Badián je však silnejší. Má tiež antiseptické účinky a uľavuje pri bolesti hrdla. V našich končinách sa zvyčajne pridáva do pečenia, lekvárov, kompótov a zimných punčov. Dajte však na nás a šup s jednou hviezdičkou aj do pečeného či duseného mäsa.

 

 

Klasika v zimnej kuchyni – Cesnak

Cesnak, ktorý iste väčšina z vás pozná ako zaručenú obranu proti upírom je aj prírodné antibiotikum a naozaj lieči. Má silné antibakteriálne a antivírusové účinky. Podporuje schopnosť bielych krviniek bojovať s infekciami a stimuluje všetky imunitné bunky v organizme, ktoré sú dôležité pri boji ako s vírusovou, tak aj s bakteriálnou infekciou. Najlepšie je pochrúmať strúčik čerstvého cesnaku len tak, ale nie každý to zvládne. Pomôcť si môžeme tak, že čerstvý cesnak (nakrájaný alebo podrvený) primiešate alebo pridáme do niečoho, čo máme radi – guláš, nátierka, med a pod. A nezabudnite si dať aspoň malý kúsok okrem medu aj k vianočnej opátke!

Foto: dreamstime.com