Ak ste ešte neskúsili pripraviť mäso metódou konfitovania, jeseň je ten najlepší čas.  Konfitovanie je v podstate pečenie kúskov mäsa pri nízkej teplote dlhšiu dobu, pričom mäso musí byť úplne ponorené v tuku. Najčastejšie sa podávajú konfitované kačacie, či husacie stehná, ale môžete to vyskúšať aj s iným mäsom.

Pomaly pečené – konfitované kačacie stehná

Postup
  1. Rúru zohrejeme na 180 °C. Do pekáča vložíme masť a dáme do rúry, aby sa masť úplne roztopila. Medzitým si umyjeme kačacie stehná, dobre ich osušíme, osolíme a okoreníme z oboch strán.
  2. Pekáč s masťou opatrne vyberieme z rúry a do roztopenej masti vložíme po jednom všetky stehná tak, aby boli úplne ponorené. Pridáme cibuľu rozkrájanú na mesiačiky, korenia a nožom rozpučené strúčiky cesnaku.
  3. Teplotu stiahneme na 150 °C a vložíme kačacie stehná späť do rúry. Konfitujeme cca 3 až 4 hodiny. Potom zlejeme zvyšnú masť, odstránime cibuľu a cesnak a stehná obložíme naštvrtenými jablkami. Môžete vyskúšať aj kolieska pomaranča. Dáme zapiecť ešte na 30 minút pri teplote 180 °C.
  4. Nebojte sa, aj keď sa mäso pripravuje s veľkým množstvom tuku, bude lahodné a bude odpadávať od kosti. Konfitovanie ako kuchynská príprava jedla pochádza z Francúzska, ale konfitovať vedeli už naše staré mamy. Počas tohoto procesu sa mäso pomaly dusilo ponorené vo vlastnom tuku, a potom sa nechalo v chladnej komore zatuhnúť, čím sa konzervovalo a vydržalo dlhý čas.
  5. Kačka sa tradične pripravuje so zemiakovými lokšami a dusenou kapustou. Lokše zohrievame potreté výpekom a masťou. Kapustu podávame udusenú. Kyslá kapusta je však zdravá a chutí skvelo a chrumkavo aj studená.
  6. Netradičnú, ale nemenej chutnú prílohu môžete však pripraviť aj v podobe hranoliek zo sladkých zemiakov.
  7. Batátové hranolky: Batáty nemusíme šúpať. Ak majú peknú šupku, stačí ich vydrhnúť kefkou pod tečúcou vodou. Potom ich nakrájame na hranolky a premiešame s olivovým olejom, oreganom, soľou a korením.  Rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry na 220 °C približne na 20 minút. Pečieme ich do zlata.