Ak ste ešte neskúsili pripraviť mäso metódou konfitovania, teraz je ten najlepší čas.  Konfitovanie je v podstate pečenie kúskov mäsa pri veľmi nízkej teplote dlhšiu dobu, pričom mäso musí byť úplne ponorené (najlepšie) vo vlastnom tuku. Najlepšie sa konfitujú husacie alebo kačacie stehná, ale môžete to vyskúšať aj s iným mäsom alebo dokonca rybami.

Nebojte sa, aj keď sa mäso pripravuje s veľkým množstvom tuku, bude lahodné a bude odpadávať od kosti. Konfitovanie ako kuchynská príprava jedla pochádza z Francúzska, ale konfitovať vedeli už naše stare mamy. Ako inak by sme nazvali proces, kedy sa mäso pomaly dusilo ponorené vo vlastnom tuku, a potom sa nechalo v chladnej komore zatuhnúť, čím sa konzervovalo a vydržalo dlhý čas.

Kačka sa tradične pripravuje so zemiakovými lokšami a dusenou kapustou. My si dnes ukážeme trochu netradičnú, ale nemenej chutnú prílohu – hranolky zo sladkých zemiakov.

Pomaly pečené kačacie stehná

Postup
  1. Rúru zohrejeme na 180 °C. Do pekáča vložíme masť a dáme do rúry, aby sa masť úplne roztopila. Medzitým si umyjeme kačacie stehná, dobre ich osušíme, osolíme a okoreníme z oboch strán.
  2. Pekáč s masťou opatrne vyberieme z rúry a do roztopenej masti vložíme po jednom všetky stehná tak, aby boli úplne ponorené. Pridáme cibuľu rozkrájanú na mesiačiky, čerstvé bylinky a nožom rozpučené strúčiky cesnaku.
  3. Teplotu stiahneme na 130 °C a vložíme kačacie stehná späť do rúry. Konfitujeme 4 hodiny. Potom zlejeme zvyšnú masť, odstránime cibuľu a cesnak a stehná obložíme kolieskami pomaranča. Dáme zapiecť ešte na 30 minút pri teplote 180 °C.
  4. Batátové hranolky:batáty nemusíme šúpať. Ak majú peknú šupku, stačí ich vydrhnúť kefkou pod tečúcou vodou. Potom ich nakrájame na hranolky a premiešame s olivovým olejom, oreganom, soľou a korením.  Rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry na 220 °C približne na 20 minút. Pečieme ich do zlata.
  5. Podávame ku kačacím stehnám spolu s hrsťou rukoly.