Koláč s mascarpone a pomarančmi je výbornou voľbou na každé obdobie. V lete vás pomaranče osviežia a v zime zase dodajú potrebné vitamíny. Okrem toho je aj rýchly a jednoduchý, priam stvorený na nedeľný dezert, keď už sa vám už dlho nechce stáť v kuchyni, ale maškrtný jazýček nepustí.

Koláč s mascarpone

Koláč s mascarpone a pomarančovým sirupom nemusíme predstavovať, už pri obrázku sa vám iste zbiehajú slinky. 🙂 Ako si ho pripraviť doma?

Postup
  1. Žĺtka s vajec vymiešame dopenista s cukrom. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh. Opatrne ho premiešame s vyšľahanými žĺtkami, múkou, zmäknutým maslom a mandľami.
  2. Preložíme do nepriľnavej formy s priemerom 25 cm a pečieme v predhriatej rúre cca 20-25 minút.
  3. Sirup si pripravíme v hrnci zahrievaním šťavy z troch pomarančov a 2 PL cukru.
  4. Keď je koláč vychladnutý, polejeme ho sirupom, aby sa nasiakol. Preložíme ho na tanier alebo podstavec, potrieme syrom mascarpone a dozdobíme mesiačikmi pomaranča. Posypeme sekanými pistáciami. Dobrú chuť.

Mascarpone

Mascarpone je čerstvý syr z tučnej smotany. Napriek tomu, že je „tučný“ si tento smotanovo hebký syr jednoducho zamilujete. Hovorí sa, že jeho meno je odvodené zo španielskeho „más que bueno“, čo v preklade znamená viac, než dobré. Mascarpone je tímový hráč. Stačí k nemu pridať niečo výrazné a šťavnaté a zo syra nevýraznej chuti sa okamžite stane pochúťka.