Rýchly koláč s gaštanovým pyré

... v recepte nájdete aj návod ak si urobiť domáce gaštanové pyré.

Niekto má gaštany rád, niekto ich priam zbožňuje, a podobne to bude aj s tými, kto ochutná tento koláč s gaštanovým pyré. V uponáhľanej dobe padne dobre mať po ruke recept, ktorý je jednoduchý, rýchly a kým sa bude koláč piecť, vy si môžete napríklad prečítať zababušený v deke nejakú dobrú knižku.

Koláč s gaštanovým pyré

My sme na gaštanový koláč nepoužili hotové gaštanové pyré, ale spravili sme si vlastné, domáce. Recept nájdete nižšie.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 200 g masla alebo rastlinného tuku
  • 4 vajcia
  • 200 g mletých mandlí so šupkou
  • 250 g gaštanového pyré
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor

Náš tip:

  • Táto dávka je pripravená pre formu o primere 20 cm, ak chcete robiť väčší koláč, primerane pridajte z každej prísady okrem vanilkového cukru.

Domáce gaštanové pyré

Potrebujete na to asi pol kila upečených gaštanov, ktoré treba očistiť od vonkajšej škrupinky. Vnútornú jemne chlpatú šupku môžete ponechať. Očistené gaštany popučíme vidličkou, zalejeme ich asi 1 dcl horúceho mlieka, pridáme 1-2 PL práškového cukru a rozmixujeme ponorným mixérom. Ak sa vám zdá, že  je pyré príliš tuhé, môžete ešte pridať horúce mlieko a opäť zmes premiešať. Nespotrebované domáce pyré sa dá zmraziť a pou
žiť neskôr.

billa mandle

 

 

Postup
  1. Najprv oddelíme žĺtky od bielkov.V mise vymiešame do hladka maslo a práškový cukor.
  2. Potom postupne pridávame žĺtky a naďalej miešame. Keď je zmes krémovej nadýchanej konzistencie, pridáme vanilkový cukor a potom vmiešame mleté mandle. Dôkladne celú zmes premiešame.
  3. V osobitnej mise vyšľaháme bielky do tuha a pomocou gumenej varechy ich vmiešame do mandľovej zmesi.
  4. Cesto nalejeme do okrúhlej tortovej formy, na dno ktorej sme dali papier na pečenie.
  5. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 50 minút až hodinu.
  6. Po dopečení necháme úplne vychladnúť a pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.

 

A teraz už dobrú chuť, vychutnajte si tento jemný koláč, najlepšie chutí s troškou čerstvo vyšľahanej šľahačky.

 

 

Vyskúšajte aj:mini bábovky

 

 

Nechajte sa inšpirovať aj ďalšími našimi receptami pripravenými pre vás:
zemiaková polievkacitrónový koláč pečený losos

 

Pôvodným povolaním marketingová manažérka, ktorá svoju veľkú záľubu v pečení posunula na úroveň kuchynskej alchýmie. Počas rodičovskej dovolenky sa aktívne venuje pečeniu, testovaniu a vytváraniu nových sladkých a slaných receptov.