Kofty z mletého mäsa, poznáme z krajín blízkeho východu, južnej, strednej Ázie a Balkánu. Pripravujú sa v tvare valca, karbonátku alebo v tvare mäsovej gule od veľkosti golfovej loptičky až po veľkosť pomaranča. My sme ich pripravili klasicky s balkánskym syrom a sú skvelé.

Skvelé kofty s balkánskym syrom

  1. Do čistej misy vložte mleté mäso, pridajte soľ, čierne mleté korenie, pretlačený strúčik cesnaku, rímsku rascu, mletú údenú papriku, na jemno nasekanú zelenú cibuľku, nastrúhanú pomarančovú kôru, nadrobený balkánsky syr, na drobno nasekanú mätu a sušené chilli.

  2. Všetko spolu dobre premiešajte, misu zakryte potravinovou fóliou a nechajte v chladničke min. 30 minút odpočívať. Pokojne však zmes môžete uložiť do chladničky aj na noc, chute sa tak viac prepoja.

  3. Jogurtový dip pripravíte zmiešaním všetkých ingrediencií. Do misky s jogurtom pridajte na drobno nasekané lístky mäty, med, citrónovú šťavu a dochuťte soľou a čiernym mletým korením.

  4. Všetko spolu dobre premiešajte a hotový dip podávajte k upečenému mäsu.

  5. Pripravte si 6 kovových špajlí a misku so studenou vodou. Mäsovú zmes mokrou rukou postupne natláčajte na kovové špajle a rozťahujte. Kofty opekajte na rozpálenom grile z každej strany. Po upečení podávajte so zeleninovým šalátom a jogurtovým dipom.

  6. Kofty, teda jedlo z mletého mäsa, poznáme z krajín blízkeho východu, južnej, strednej Ázie a Balkánu. Kofty sa pripravujú v tvare valca, karbonátku alebo v tvare mäsovej gule o veľkosti golfovej loptičky až po veľkosť pomaranča. Okrem korením sa do mletého mäsa zvyknú pridávať aj iné prísady ako ryža, bulgur, zelenina, alebo vajcia. Pripravujú sa i zeleninové kofty či kofty z rýb.

  7. Na prípravu koft sa používa hovädzie, bravčové, kuracie a jahňacie mäso výrazne ochutené zmesou korenín a byliniek. V našom prípade sme použili zmes hovädzieho a bravčového mäsa a kofty sme ochutili pomarančovou kôrou, mätou a balkánskym syrom, vďaka čomu vás prekvapia svojou sviežou chuťou. S jogurtovým dipom a zeleninovým šalátom tvoria úžasnú kombináciu, ktorá stojí za ochutnanie.