Kelový prívarok podľa tohto receptu je skutočná oslava tejto klasickej kombinácie. Mäkučké mäsko udusené na víne a chrumkavý kel so slaninkou vás ohúria.

Kelový prívarok a mäkulinké hovädzie na víne

  1. V hrnci necháme zovrieť asi 2 litre vody. Na panvici opečieme do chrumkava slaninku a odstavíme. Zatiaľ si očistíme, umyjeme a nakrájame kel na cca 2×6 cm dlhé rezance.

  2. Vhodíme ich do vriacej vody na asi 3 minúty. Potom ihneď scedíme a ponoríme do studenej vody. V hrnci (cca 4litrovom liatinovom) si osmahneme na oleji pokrájanú cibuľu s dvomi pokrájanými strúčikmi cesnaku do sklovita, pridáme soľ, korenie, majorán, premiešame a pridáme scedený kel. K cibuli primiešame slaninku a kel, spolu s creme fraiche a pomaly miešame. Ak je zmes prehriata a dostatočne hustá, tak odstavíme z plameňa. Ak nie je dosť hustá, zahustíme ju najemno nastrúhanou polovicou zemiaka (asi 50g) a za miešania varíme asi 1,5 minúty.

  3. Mäso si nakrájame na kocky. Na panvici opečieme pokrájanú cibuľu a strúčik cesnaku, pridáme mletú papriku, posekanú kápiu a tymián, soľ a korenie. Pridáme mäso, počkáme kým sa zatiahne a podlejeme vínom, prikryjeme dusíme do mäkka. (Ak treba, podlievame ešte vínom) Po zmäknutí dohustíme nastrúhaným zemiakom.

  4. V hrnci s osolenou vriacou vodou si uvaríme zemiaky pokrájané na väčšie kusy a uvaríme ich skoro do mäkka. Scedíme, pridáme maslo a len jemne „potlačíme“ a dosolíme.

  5. Jedlo podávame v pomere kelový prívarok, zemiaky, mäso 2:1:1. Dozdobíme bylinkami, napríklad trebuľkou alebo pažítkou.