Kelový prívarok s duseným hovädzím a slaninkou
Miro Kubečka | 62 receptov
- 1 kel (cca 800g)
- 400g hovädzieho zadného (hľadajte v akciovej ponuke BILLA)
- 2 väčšie cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 200ml creme fraiche
- 600g zemiaky/“>zemiakov
- 3 plátky slaniny, údenej, na plátky
- 10cm kapie
- 1ČL mletej sušenej papriky
- 100ml slnečnicového oleja, alebo masti
- 10ml červeného vína
- 40g masla
- 1/2ČL tymianu
- 1,5ČL majoránu
- soľ a korenie
Kelový prívarok podľa tohto receptu je skutočná oslava tejto klasickej kombinácie. Mäkučké mäsko udusené na víne a chrumkavý kel so slaninkou vás ohúria.
Kelový prívarok a mäkulinké hovädzie na víne
-
V hrnci necháme zovrieť asi 2 litre vody. Na panvici opečieme do chrumkava slaninku a odstavíme. Zatiaľ si očistíme, umyjeme a nakrájame kel na cca 2×6 cm dlhé rezance.
-
Vhodíme ich do vriacej vody na asi 3 minúty. Potom ihneď scedíme a ponoríme do studenej vody. V hrnci (cca 4litrovom liatinovom) si osmahneme na oleji pokrájanú cibuľu s dvomi pokrájanými strúčikmi cesnaku do sklovita, pridáme soľ, korenie, majorán, premiešame a pridáme scedený kel. K cibuli primiešame slaninku a kel, spolu s creme fraiche a pomaly miešame. Ak je zmes prehriata a dostatočne hustá, tak odstavíme z plameňa. Ak nie je dosť hustá, zahustíme ju najemno nastrúhanou polovicou zemiaka (asi 50g) a za miešania varíme asi 1,5 minúty.
-
Mäso si nakrájame na kocky. Na panvici opečieme pokrájanú cibuľu a strúčik cesnaku, pridáme mletú papriku, posekanú kapiu a tymian, soľ a korenie. Pridáme mäso, počkáme kým sa zatiahne a podlejeme vínom, prikryjeme dusíme do mäkka. (Ak treba, podlievame ešte vínom) Po zmäknutí dohustíme nastrúhaným zemiakom.
-
V hrnci s osolenou vriacou vodou si uvaríme zemiaky pokrájané na väčšie kusy a uvaríme ich skoro do mäkka. Scedíme, pridáme maslo a len jemne „potlačíme“ a dosolíme.
-
Jedlo podávame v pomere kelový prívarok, zemiaky, mäso 2:1:1. Dozdobíme bylinkami, napríklad trebuľkou alebo pažítkou.