Kelové fašírky s mäsom sú jemné a chrumkavé, no pritom vôbec nie sú ťažké či mastné. Skúste aj vy do fašírok schovať kel a namiesto vyprážania si ich radšej upečte v rúre. Najlepšou prílohou je jednoznačne zemiaková kaša.

Kelové fašírky si môžete pripraviť s mäsom, ale aj bez

 

  1. Do väčšieho hrnca dáme variť vodu, osolíme a dáme do nej listy kelu, ktoré sme nalámali na menšie kusy. Varíme 15-20 minút do mäkka, scedíme a necháme odkvapkať. Potom dobre vyžmýkame a nasekáme najemno.

  2. Cibuľu nakrájame na drobno a na 2 lyžiciach masla opekáme 5 minút do sklovita. Pred koncom do cibule pretlačíme cesnak a ešte pol minútky restujeme. Odstavíme a necháme chladnúť.

  3. Staršie pečivo nakrájame alebo natrháme na male kúsky, zalejeme mliekom a necháme napučať.

  4. Rúru zohrejeme na 200 °C. Veľký plech na pečenie vystelieme papierom a pokvapkáme olejom.

  5. V miske zmiešame mleté mäso, kel, cibuľu a cesnak, napučané pečivo /prebytočné mlieko vytlačíme/, vajíčka, dobre osolíme a okoreníme. Zmes rukami poriadne premiesime, zahustíme strúhankou, ak je zmes príliš riedka. Odoberáme kúsky vo veľkosti golfovej loptičky a vytvarujeme z nich male fašírky. Tie potom ukladáme na plech, povrch pokvapkáme olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry na približne 30-35 minút. V polovici pečenia ich otočíme, aby sa opiekli rovnomerne z oboch strán.

  6. Medzitým si môžeme pripraviť zemiakovú kašu a jablkový kompót: Jablká ošúpeme, odstránime jaderníky a nakrájame na osminky. Dáme do hrnca, zasypeme cukrom, pridáme soľ, citrónovú šťavu, škoricu, klinček a zalejeme vodou. Privedieme k varu a na miernom plameni varíme až kým jablká nezmäknú. Vychladený kompót podávame k fašírkam.