Patríte medzi milovníkov kávy? Kávu totiž nemusíte len piť 🙂 Môžete si vychutnať aj skvelý kávový dezert. Kávová torta je jednoduchá na prípravu a zvládnete ju aj so základnými cukrárskymi zručnosťami. 

Kávová torta pre milovníkov kávy a sladkého

  1. Rúru si rozohrejeme na 160 stupňov Celzia. Dve formy s priemerom 18 cm si vymastíme maslom a dno vystelieme papierom na pečenie. (Z papiera na pečenie vystrihneme kruh s rovnakým priemerom, ako je dno formy)
  2. Vo veľkej mise jednoducho zmiešame ingrediencie na tortu. Múku preosejeme cez sito. Za pomoci kuchynského robota, alebo ručne šľahacou metlou vymiešame vláčne cesto. To potom rozdelíme do dvoch pripravených foriem na pečenie.
  3. Korpusy dáme piecť do vyhriatej rúry na 30-35 minút. Pred vybratím sa uistíme, že sú korpusy upečené metódou zapichnutej špajle. Pokiaľ po zapichnutí a vybratí špajle uprostred korpusov na špajli nezostane žiadne cesto, korpus je upečený.
  4. Po upečení korpusy necháme ešte cca 10 minút vo formách. Až potom ich opatrne z foriem vyberieme a necháme vychladnúť už bez papiera na pečenie naspodku na mriežke.
  5. Zatiaľ čo nám budú korpusy chladnúť (potvrá to 1 – 2 hodiny), pripravíme si kávový krém. Vriacu vodu najskôr zmiešame s instantnou kávou. Pripravíme si silnejšiu kávu a necháme ju vychladnúť.
  6. V kuchynskom robote vyšľaháme maslo spolu s cukrom a vanilkou. Keď sa suroviny spoja po lyžičkách pridáme vychladnutú kávu.
  7. Hotovým krémom spojíme dve vrstvy korpusu na seba. Myslíme na to, že druhú polovicu krému použijeme navrch torty, prípadne na ďalšie dozdobenie po okrajoch.
  8. Ako dekoráciu môžeme ešte použiť kávové zrná alebo čokoládu.
  9. Ak ste naozaj kávičkári a máte radi aj sladké máme pre vás ešte jeden tip! Orechová torta s kávovou plnkou je zákusok a káva v jednom. V tejto torte to ide. Orechový korpus a jemný kávovo-pudingový krém je kombinácia, ktorej sa proste nedá odolať.