Kardinál rezy – tradičný dezert rakúskych susedov
... kombinácia nadýchaného piškótu a obláčikov našľahaného bielka.
Ingrediencie
Na snehovú zmes :
- 5 bielok
- 90 g kryštálového cukru
- 40 g kukuričného škrobu
Na piškótovú zmes:
- 1 celé vajce (hľadajte v letáku BILLA)
- 3 žĺtky
- Nastrúhaná kôra z polovice citróna
- 30 g kryštálového cukru
- 1 ČL vanilky
- 30 g hladkej múky (pre bezlepkovú verziu použijeme kukuričný škrob)
Na jahodovú plnku:
- 70 g mrazenej jahodovej drene alebo rozmixovaných jahôd
- 1-2 PL práškového cukru (dajte podľa chuti)
- 2 plátky želatíny
- 250 ml šľahačky
- 1 ČL citrónovej šťavy
- Asi 150 g na kúsky nakrájaných čerstvých jahôd
- Práškový cukor na posypanie

Kardinál rezy sú tradičným a veľmi obľúbeným dezertom u našich rakúskych susedov. Originál Kardinálove rezy sa pripravujú s kávovou plnkou, dnes ich však poznáme v rôznych variáciách. Nám najviac chutia s ovocím.
Kardinál rezy s jahodami
Cesto je upečené rafinovanou kombináciou nadýchaného piškótu a obláčikov našľahaného bielka. Kardinál rezy sú doslova nebeské, nielen chuťou, ale aj výzorom.
Postup
- Predhrejeme rúru na 160 stupňov a na plech pripravíme papier na pečenie.
- Vo väčšej mise vyšľaháme do tuha bielky a kryštálový cukor. Po vyšľahaní na sneh preosejeme kukuričný škrob a gumenou varechou ho dobre ale zľahka vmiešame do snehu.
- Snehovú zmes naplníme do zdobiaceho vrecka bez špičky alebo do igelitového sáčku. Otvor na sáčku alebo vrecku by mal byť väčší, v priemere asi 1.5 cm.
- Na piškótovú zmes dáme do misy vajce, žĺtky, citrónovú kôru, vanilku a vyšľaháme do nadýchanej bledej peny. Na penu preosejeme hladkú múku a gumenou varechou ju zľahka ale dobre vmiešame.
- Piškótovú zmes naplníme rovnako ako snehovú do zdobiaceho vrecka.
- Na plech s papierom pozdĺž kratšej strany nanesieme hrubší pás z bielkovej zmesi, necháme od neho asi 2 cm odstup a nanesieme druhý bielkový pás, znovu 2 cm odstup a nanesieme tretí bielkový pás. (viď obrázok nižšie)
- Teraz necháme väčší odstup, asi 6-7 cm a postup zopakujeme – znovu nanesieme tri bielkové pásy a medzi nimi necháme asi 2 cm odstup.
- Do voľných 2 cm medzier teraz nanesieme piškótovú zmes.
- Pečieme asi 25 minút na 160 stupňoch. Po dopečení necháme úplne vychladnúť. Cesto pri chladnutí trochu upadne – len aby ste sa nezľakli J.
- Na plnku si v miske z vodou necháme napučať plátky želatíny – asi 5 minút.
- V malom kastróliku zahrejeme jahodovú dreň alebo zmixované jahody s cukrom. Napučanú želanínu vyžmýkame z vody a dáme ju do zahriatej jahodovej drene. Miešame, kým sa nerozpustí – neprevárame! Odstavíme z ohňa a necháme chvíľu chladnúť.
- Vo väčšej mise vyšľaháme šľahčku. Odoberieme z nej lyžicu a vmiešame ju do jahodovej drene so želatínou. Túto zmes potom nalejeme späť do vyšľahanej šľahačky a spolu celé premiešame.
- Vychladnuté pásy cesta preklopíme na čistý papier na pečenie, použitý papier na pečenie stiahneme a jeden plát natrieme plnkou. Na plnku poukladáme nakrájané jahody a prikryjeme druhým plátom cesta.
- Hotové rezy necháme v chladničke odstáť aspoň 2-3 hodiny, kým plnka pekne nestuhne. Pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.
Pokiaľ máte záujem o viac receptov, kliknite sem.
Súvisiace recepty

Recept na domáce praclíky
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 20 min

Kefírová bublanina na leto
Čas prípravy: 40 min
Čas varenia: 25 min

Ríbezľové cupcakes recept bez vajíčok
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 20 min

Citrónový koláč s olivovým olejom
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 50 min