Kapustové strapačky so slaninkou niekto považuje za „druhú sestru v poradí“ za atraktívnymi bryndzovými haluškami. Na jeseň je to však to pravé sezónne jedlo. Kombinácia zemiaky, kyslá kapusta a slanina je to pravé slovenské orechové 🙂 Dnes si ukážme krok za krokom, ako pripraviť klasické kapustové strapačky.

Kapustové strapačky so slaninkou sú skvelé slovenské jesenné jedlo

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno. Slaninu nakrájame na kocky. Na väčšej panvici osmažíme slaninu do chrumkava. Ak je slanina prerastená, opečieme ju na masti. Keď pustí dosť tuku, a je do zlata, pridáme cibuľu a spolu ešte opekáme, až kým je cibuľa mäkká.
  2. Ak je kyslá kapusta príliš kyslá, prepláchneme ju vodou a nakrájame na menšie kúsky. Potom ju pridáme k cibuli a slanine.
  3. Všetko spolu dobre premiešame a zakryjeme pokrievkou. Podusíme do mäkka, približne 15-20 minút, ak treba podlejeme troškou vody.
  4. Cesto na kapustové strapačky pripravíme takto: zemiaky očistíme a najemno nastrúhame do misky. Trochu posolíme a postupne prisypávame múku. Jej množstvo je orientačné, záleží od toho, koľko vody pustia zemiaky. Preto je lepšie, ak sú zemiaky múčne, nemusíme potom pridávať veľa múky a strapačky budú jemnejšie. Všetko spolu premiešame vareškou do lepivého cesta. Nemalo by byť príliš husté, ale dostatočne husté na to, aby sa strapačky vo vriacej vode nerozpadli. Najlepšie je vhodiť do vriacej vody malý kúsok cesta, ak drží tvar a nerozpadne sa, je cesto pripravené.
  5. Cez „haluškovač“ do vriacej vody pretlačíme pripravené cesto a varechou premiešame, aby sa strapačky nezlepili. Necháme opäť zovrieť, potom teplotu znížime a keď strapačky vyplávajú na povrch, ešte ich 2-3 minúty povaríme. Uvarené strapačky scedíme a necháme chvíľu odkvapkať. Následne ich pridáme do panvice ku kapuste. Premiešame a hneď podávame.
  6. Tip: Ak nám zostala dusená kyslá kapusta z víkendového jedla, či z predchádzajúceho dňa, stačí ju ohriať a premiešať so strapačkami a vyškvarenou slaninou.