Kapustníky zimné a tradičné

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 4 lyžice krupicového cukru
  • ½ lyžičky soli
  • Na náplň:

    Ingrediencie

    Na cesto:

  • 4 lyžice krupicového cukru
  • ½ lyžičky soli
  • Na náplň:

    Nutričné hodnoty

    Billa

    Kapustníky sú zimné, slano sladké a tradičné koláče. Mäkučké a sýte kapustníky, ako od babičky, sme pre vás pripravili s karamelizovanou kapustou. Pridali sme aj štipku škorice, čo vytvorí z tohto výnimočného jedla s históriou lahôdku, ktorej sa nebudete môcť dojesť.

    Slano sladké kapustníky

    Postup:

    1. Najskôr pripravíme náplň, aby stihla vychladnúť: Kapustu postrúhame alebo nakrájame najemno. Na oleji skaramelizujeme cukor do jantárovej farby, dávame pozor, aby sme ho nespálili. Pridáme kapustu, posolíme, zakryjeme a necháme podusiť do mäkka.
    2. Občas premiešame, aby sa kapusta nepripálila. Tvrdé kúsky karamelu sa rozpustia. Keď je kapusta mäkká a všetka tekutina odparená, ochutíme škoricou a mletým čiernym korením.
    3. Odstavíme a necháme vychladnúť.
    4. Múku preosejeme do misky, osolíme a premiešame. Maslo rozpustíme a necháme trochu vychladnúť. Z mlieka, droždia, trošky cukru pripravíme kvások tak, že droždie so štipkou cukru zalejeme teplým mliekom, zakryjeme a počkáme 10 minút. Hotový kvások prilejeme k múke, pridáme roztopené maslo, zvyšok cukru a vajce. Vymiesime hladké a nelepivé cesto. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 1 hodinu vykysnúť.
    5. Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku ½ cm. Rozkrájame na 16 štvorcov, na každý položíme plnú lyžicu náplne. Čím viac náplne sa nám podarí dovnútra dostať, tým budú kapustníky lepšie. Štvorce uzatvoríme a vyformujeme bochníčky. Sploštíme ich v dlani a spojom nadol poukladáme na papierom vystlaný plech. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Kapustníky necháme na plechu ešte 15 minút podkysnúť. Pred pečením ich potrieme rozpusteným maslom a popicháme vidličkou. Pečieme do zlata, 15-20 minút.
    6. Po upečení ich môžeme znova potrieť maslom, prípadne posypať štipkou škorice a práškovým cukrom. Preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.

    Kapustníky naslano, s kyslou kapustou:

    • Pre slanú verziu v ceste vynecháme cukor (len lyžičku do kvásku) a osolíme 1 zarovnanou lyžičkou soli. Namiesto masla do cesta použijeme 50 ml rastlinného oleja.
    • Náplň pripravíme tak, že na panvici orestujeme na malé kocky nakrájanú oravskú prerastanú slaninu.
    • Keď zozlatne, pridáme prepláchnutú, vyžmýkanú a na menšie kúsky nakrájanú kyslú kapustu. Dusíme domäkka až kým sa nevyparí tekutina.
    • Ďalší postup je rovnaký ako u sladkých kapustníkov.

    Kapustníky - zdravšia verzia:

    • Ak sa stravujte zdravo, môžete nahradiť bielu múku špaldovou. Kapustníky potom chutia rovnako dobre, ak nie aj lepšie. Cukor môžete nahradiť kokosovým.