Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Na dva záviny:

  • 500 g hladkej múky
  • 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
  • 1 zarovnaná lyžička soli
  • 250-270 ml mlieka
  • 4 lyžice vody
  • 2 lyžice cukru
  • 150 ml rastlinného oleja

Kakaová náplň:

  • 125 g mäkkého masla
  • 3-5 lyžíc kakaa
  • 1 lyžica kakaového pudingového prášku (možno vynechať)
  • 150 g krupicového cukru
  • Štipka škorice a vanilky
  • Vajce na potretie (možno vynechať)

Kakao:

  • 400 ml plnotučného mlieka (alebo ovseného)
  • 10 g kakaa
  • 50 g horkej čokolády
  • Štipka škorice a vanilkového cukru
  • Javorový sirup alebo med

Vrstva 1

Kakaový závin ako teplé zimné raňajky

Čas prípravy: 90 min
Čas varenia: 25 min

Ela Kaslu | 330 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Kakaový závin
Ingrediencie

Na dva záviny:

  • 500 g hladkej múky
  • 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
  • 1 zarovnaná lyžička soli
  • 250-270 ml mlieka
  • 4 lyžice vody
  • 2 lyžice cukru
  • 150 ml rastlinného oleja

Kakaová náplň:

  • 125 g mäkkého masla
  • 3-5 lyžíc kakaa
  • 1 lyžica kakaového pudingového prášku (možno vynechať)
  • 150 g krupicového cukru
  • Štipka škorice a vanilky
  • Vajce na potretie (možno vynechať)

Kakao:

  • 400 ml plnotučného mlieka (alebo ovseného)
  • 10 g kakaa
  • 50 g horkej čokolády
  • Štipka škorice a vanilkového cukru
  • Javorový sirup alebo med

Kakaový závin s „kakavkom“ ako teplé zimné raňajky. Vynikajúci mäkučký závin si doprajte s kávičkou, alebo s kakaom, ako detský sen. Deň s takýmito raňajkami nemôže byť zlý.

Kakaový závin s kakavkom

Postup:

  1. Z polovice teplého mlieka, droždia a štipky cukru pripravíme kvások, ktorý necháme 10 minút vzísť v zakrytom hrnčeku. Múku preosejeme do misy, osolíme a premiešame. Pridáme kvások, zvyšné mlieko, vodu, cukor a olej. Vymiesime hladké a jemné, nelepivé cesto.

  2. Na teplom mieste necháme vykysnúť, približne 1 hodinu, až kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

  3. Keď je cesto vykysnuté, preložíme ho na pracovnú dosku a rozdelíme na 2 rovnaké časti. Z každej vyformujeme bochník necháme ešte 10 minút zakryté utierkou odpočívať.

  4. Potom z každého vyvaľkáme kruh s hrúbkou približne ½ cm.

  5. Mäkké maslo vymiešame s cukrom, kakaom, pudingom, škoricou a vanilkou. Natrieme rovnomerne na cesto a zavinieme. Po dĺžke prekrojíme a opatrne zatočíme do vrkočov.

  6. Každý opatrne preložíme do obdĺžnikových foriem, ktoré sme si vystlali papierom na pečenie. Necháme ešte 20 minút podkysnúť.

  7. Medzitým vyhrejeme rúru na 200 °C. Záviny potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry. Pečieme 20-25 minút do zlatohnedej farby.

  8. Po upečení necháme pár minút schladnúť vo forme a potom opatrne vyberieme a necháme úplne vychladnúť na mriežke.

  9. Upečený závin je jemný takže sa nezľaknite, ak sa vám pri krájaní bude trochu rozpadať.

Kakaový závin na raňajky

Voňavé kakao na zimné raňajky k závinu si pripravte z plnotučného mlieka, kakaa a napríklad z medu. Všetky suroviny dáme do hrnca a za stáleho miešania zohrejeme, až je kakao horúce. Rozdelíme do vyhriatych šálok a môžeme ozdobiť kopčekom šľahačky. Výnimočne si ho doprajte s porciou šľahačky.