Na dva záviny:
Kakaová náplň:
Kakao:
Kakaový závin ako teplé zimné raňajky
Ela Kaslu | 330 receptov
Na dva záviny:
- 500 g hladkej múky
- 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
- 1 zarovnaná lyžička soli
- 250-270 ml mlieka
- 4 lyžice vody
- 2 lyžice cukru
- 150 ml rastlinného oleja
Kakaová náplň:
- 125 g mäkkého masla
- 3-5 lyžíc kakaa
- 1 lyžica kakaového pudingového prášku (možno vynechať)
- 150 g krupicového cukru
- Štipka škorice a vanilky
- Vajce na potretie (možno vynechať)
Kakao:
Kakaový závin s „kakavkom“ ako teplé zimné raňajky. Vynikajúci mäkučký závin si doprajte s kávičkou, alebo s kakaom, ako detský sen. Deň s takýmito raňajkami nemôže byť zlý.
Kakaový závin s kakavkom
Postup:
-
Z polovice teplého mlieka, droždia a štipky cukru pripravíme kvások, ktorý necháme 10 minút vzísť v zakrytom hrnčeku. Múku preosejeme do misy, osolíme a premiešame. Pridáme kvások, zvyšné mlieko, vodu, cukor a olej. Vymiesime hladké a jemné, nelepivé cesto.
-
Na teplom mieste necháme vykysnúť, približne 1 hodinu, až kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
-
Keď je cesto vykysnuté, preložíme ho na pracovnú dosku a rozdelíme na 2 rovnaké časti. Z každej vyformujeme bochník necháme ešte 10 minút zakryté utierkou odpočívať.
-
Potom z každého vyvaľkáme kruh s hrúbkou približne ½ cm.
-
Mäkké maslo vymiešame s cukrom, kakaom, pudingom, škoricou a vanilkou. Natrieme rovnomerne na cesto a zavinieme. Po dĺžke prekrojíme a opatrne zatočíme do vrkočov.
-
Každý opatrne preložíme do obdĺžnikových foriem, ktoré sme si vystlali papierom na pečenie. Necháme ešte 20 minút podkysnúť.
-
Medzitým vyhrejeme rúru na 200 °C. Záviny potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry. Pečieme 20-25 minút do zlatohnedej farby.
-
Po upečení necháme pár minút schladnúť vo forme a potom opatrne vyberieme a necháme úplne vychladnúť na mriežke.
-
Upečený závin je jemný takže sa nezľaknite, ak sa vám pri krájaní bude trochu rozpadať.
Kakaový závin na raňajky
Voňavé kakao na zimné raňajky k závinu si pripravte z plnotučného mlieka, kakaa a napríklad z medu. Všetky suroviny dáme do hrnca a za stáleho miešania zohrejeme, až je kakao horúce. Rozdelíme do vyhriatych šálok a môžeme ozdobiť kopčekom šľahačky. Výnimočne si ho doprajte s porciou šľahačky.