Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Na jednu formu:

  • 140 g práškového cukru
  • mletá vanilka (1/2 lyžičky)
  • 100 g mandlí na cesto
  • 40 g strúhanky
  • 2 lyžice rumu alebo rumovej príchute
  • 1 lyžica kakaa
  • 4 vajcia (žĺtky a bielky)
  • Štipka soli na vyšľahanie bielkovej peny

Na ozdobu

  • ¼ čokolády na varenie Clever
  • Maslo v rovnakom pomere, ako čokoláda
  • 50 g mandlí
  • Maslo a hrubá múka na vymazanie a vysypanie formy na pečenie

Vrstva 1

Kakaový srnčí chrbát

Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 40 min

Svetlana Mravcová | 261 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
kakaovy srnci chrbat
Ingrediencie

Na jednu formu:

  • 140 g práškového cukru
  • mletá vanilka (1/2 lyžičky)
  • 100 g mandlí na cesto
  • 40 g strúhanky
  • 2 lyžice rumu alebo rumovej príchute
  • 1 lyžica kakaa
  • 4 vajcia (žĺtky a bielky)
  • Štipka soli na vyšľahanie bielkovej peny

Na ozdobu

  • ¼ čokolády na varenie Clever
  • Maslo v rovnakom pomere, ako čokoláda
  • 50 g mandlí
  • Maslo a hrubá múka na vymazanie a vysypanie formy na pečenie

Kakaový srnčí chrbát je známy a u nás typický a obľúbený dezert. Viete čo, ak máte dve formy, upečte rovno dva 🙂 Chuťové bunky celej rodiny si ho totiž veľmi rýchlo obľúbia.

Obľúbený kakaový srnčí chrbát

  1. Najskôr si zapneme rúru, ktorá sa nám zatiaľ predhreje na 160 stupňov Celzia.
  2. Žĺtka oddelíme od bielkov a 100 g mandlí rozmixujeme v kuchynskom mixéri najemno.
  3. Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.
  4. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do bieleho snehu.
  5. Začneme s prípravou cesta. Žĺtka v kuchynskom mixéri vyšľaháme spolu s cukrom. Prisypeme rozmixované mandle, strúhanku, kakao a rum. Všetko dobre premiešame a do cesta ešte ručne vmiešame ušľahaný sneh.
  6. Nadýchané cesto vlejeme do už pripravenej formy na srnčí chrbát a pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút. Po upečení necháme formu s chrbtom asi desať minút stáť na a potom srnčí chrbát vyklopíme a mriežku, ktorú sme postavili na plech vystlaný papierom na pečenie.
  7. Zatiaľ čo nám bude srnčí chrbát chladnúť, pripravíme si čokoládovú polevu. V miske zmiešame približne rovnaké množstvo masla a čokolády na varenie.
  8. Polevu varíme vo vodnom kúpeli, teda v tepluvzdornej miske nad hrncom s malým množstvom vody a občasne miešame. Keď sa obe suroviny spoja a vznikne nám jednotná čokoládová poleva, môžeme ju rovnomerne poliať upečený chrbát a navrchu ho ešte dozdobíme nahrubo pomixovanými mandľami.
  9. Kakaový srnčí chrbát necháme takto stuhnúť minimálne dve hodiny, až potom môžeme krájať a servírovať.
  10. Náš tip: Hodí sa k nemu vychladená čerstvá šľahačka. Prajeme vám dobrú chuť.