Na jednu formu:
Na ozdobu
Kakaový srnčí chrbát
Svetlana Mravcová | 261 receptov
Na jednu formu:
- 140 g práškového cukru
- mletá vanilka (1/2 lyžičky)
- 100 g mandlí na cesto
- 40 g strúhanky
- 2 lyžice rumu alebo rumovej príchute
- 1 lyžica kakaa
- 4 vajcia (žĺtky a bielky)
- Štipka soli na vyšľahanie bielkovej peny
Na ozdobu
- ¼ čokolády na varenie Clever
- Maslo v rovnakom pomere, ako čokoláda
- 50 g mandlí
- Maslo a hrubá múka na vymazanie a vysypanie formy na pečenie
Kakaový srnčí chrbát je známy a u nás typický a obľúbený dezert. Viete čo, ak máte dve formy, upečte rovno dva 🙂 Chuťové bunky celej rodiny si ho totiž veľmi rýchlo obľúbia.
Obľúbený kakaový srnčí chrbát
- Najskôr si zapneme rúru, ktorá sa nám zatiaľ predhreje na 160 stupňov Celzia.
- Žĺtka oddelíme od bielkov a 100 g mandlí rozmixujeme v kuchynskom mixéri najemno.
- Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli do bieleho snehu.
- Začneme s prípravou cesta. Žĺtka v kuchynskom mixéri vyšľaháme spolu s cukrom. Prisypeme rozmixované mandle, strúhanku, kakao a rum. Všetko dobre premiešame a do cesta ešte ručne vmiešame ušľahaný sneh.
- Nadýchané cesto vlejeme do už pripravenej formy na srnčí chrbát a pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút. Po upečení necháme formu s chrbtom asi desať minút stáť na a potom srnčí chrbát vyklopíme a mriežku, ktorú sme postavili na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Zatiaľ čo nám bude srnčí chrbát chladnúť, pripravíme si čokoládovú polevu. V miske zmiešame približne rovnaké množstvo masla a čokolády na varenie.
- Polevu varíme vo vodnom kúpeli, teda v tepluvzdornej miske nad hrncom s malým množstvom vody a občasne miešame. Keď sa obe suroviny spoja a vznikne nám jednotná čokoládová poleva, môžeme ju rovnomerne poliať upečený chrbát a navrchu ho ešte dozdobíme nahrubo pomixovanými mandľami.
- Kakaový srnčí chrbát necháme takto stuhnúť minimálne dve hodiny, až potom môžeme krájať a servírovať.
- Náš tip: Hodí sa k nemu vychladená čerstvá šľahačka. Prajeme vám dobrú chuť.