Domáce pečivo podľa vašej chuti
... pečte s láskou.
Ingrediencie
- 500 g hladká špaldová alebo pšeničná múka
- soľ a rasca
- 300 ml vlažného mlieka, môžme použiť aj rastlinné mlieko alebo vodu
- ½ kocky čerstvého droždia
- 2 ČL cukru / medu
Náš tip:
Môžeme použiť aj celozrnnú múku, ale pri pečive by mala byť múka pomletá na hladko. (Na chlieb používame aj ražnú múku, alebo celozrnnú aj hrubšie mletú múku. Na kvások pri pečení chleba používame vodu.

Vôňa domova sa vždy valí z rúry, či už sú to koláče alebo domáce pečivo, či chlebík. Chrumkavé a čerstvé domáce pečivo si vychutnáte najlepšie s nátierkou vlastnej výroby alebo teplou polievkou. Upečte si pečivo podľa vlastných nárokov a predstáv.
Domáce pečivo podľa vašich predstáv
Upečte si vlastné domáce pečivo s obľúbenými semiačkami vo vnútri, alebo aj posypané na povrchu. Vytvarujte si veľkosť podľa vlastných predstáv, alebo kľudne vymyslite originálny tvar, ktorý si obľúbi vaša rodina. Ak si sami pripravíte pečivká, viete presne aké ingrediencie ste použili, prípradne vynecháte alergény a môžete si vychutnať dokonalú čerstvosť.
- Do väčšej misy dáme múku a premiešame ju so soľou a rascou.
- V odmerke premiešame vlažné mlieko / vodu s cukrom či medom a rozdrobeným droždím. Do hladka vymiešaný kvások môžeme nechať chvíľu postáť, kým začne mierne perliť a potom ho vlejeme do múky.
- Ručne vypracujeme cesto. Keď sa nám pekne spojí, pomúčime jemne dno misy, uložíme ho do nej a necháme na teplom mieste vykysnúť 45 až 60 min. Cesto preložíme na pomúčenú plochu a rozdelíme na cca 10 pečív.
- Vytvarujeme žemle, poukladáme na plech s papierom na pečenie, nožom narežeme vzor kaiserky a potrieme vajíčkom.
- Pečieme v rúre na 180 °C cca 20 – 25 minút. Teplotu po chvíli znížime na 175 °C.
Súvisiace recepty

Ríbezľové čatní k syrom aj k mäsu

Paradajkový koláč bez múky

Recept na domáce praclíky

Pečené paradajky s bylinkami a bielym jogurtom

Cuketové krokety
