Judášky na Veľkú noc

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

20

 min

Coolinari
Coolinari

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

Na 16 ks Judášiek:

  • 60 g šľahačkovej smotany
  • 250 g hladkej múky
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • 50 g masla
  • 1 a pol polievkovej lyžice medu
  • Bielok, med a citrónová šťava na potieranie
  • Ingrediencie

    Na 16 ks Judášiek:

  • 60 g šľahačkovej smotany
  • 250 g hladkej múky
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • 50 g masla
  • 1 a pol polievkovej lyžice medu
  • Bielok, med a citrónová šťava na potieranie
  • Nutričné hodnoty

    Billa

    Judášky sú tradičným veľkonočným pečivom, ktoré symbolizuje plodnosť a hojnosť. Cesto sa pred pečením zapletá do rôznych tvarov pripomínajúcich povraz, na ktorom sa apoštol Judáš obesil po tom, čo zradil. Toto maslové pečivo je sladené medom a po upečení sa potiera medovou polevou. Práve vďaka nej sú Judášky také lesklé.

    Veľkonočné pečivo Judášky

    Postup:

    1. Nebojte sa, nie je to až také náročné a výsledok stojí za to. V miske zmiešajte sušené droždie, teplú smotanu, čajovú lyžičku medu a vytvorte kvások. Nechajte ho chvíľu postáť.
    2. Do múky potom pridajte kvások, vajce, žĺtok, maslo izbovej teploty a med. Vymieste pružné cesto. To odložte do misy vytretej maslom a prikryte potravinovou fóliou. Cesto nechajte kysnúť jednu až jeden a pol hodiny, kým zdvojnásobí svoj objem.
    3. Vykysnuté cesto potom preložte na pracovnú dosku a rozdeľte ho na 16 rovnakých častí. Pomocou dlaní vypracujte valčeky s priemerom približne 1 cm a tvarujte. Vytvarované Judášky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte ich ešte ďalších 30 minút podkysnúť.
    4. Pred pečením potrite Judášky zvyšným bielkom. Pečte ich pri teplote 180 stupňov Celzia 15 až 20 minút.
    5. Medzi tým zmiešajte a zohrejte 2 polievkové lyžice medu so šťavou z polovice citróna. Ihneď po upečení, ešte za horúca potrite Judášky touto polevou. Med s citrónom sa na teplom pečive nádherne rozvonia a Judášky budú sladké, svieže a lesklé zároveň.
    6. Ak máte čo len minimálnu skúsenosť s kysnutým cestom nemusíte sa vôbec báť. A pravda je, že ani ak nie ste pravidelní cukrári a pekári nie je sa čoho báť.