V Turecku sa polievka nezaobíde bez výrazného korenia a citrónovej šťavy. Musí byť pikantná a kyslá. Sušená mäta dodá výbornú chuť, je výraznejšia ako čerstvá a na rozdiel od čerstvej je po ruke aj v zimnom období. Spolu s rímskym kmínom a čili vločkami je najpoužívanejším korením v tureckej kuchyni.
Náš tip:
Jogurtová krémová polievka na osvieženie
Ela Kaslu | 385 receptov
- ½ šálky orza (slovenskej ryže)
- ½ šálky suchej šošovice puy (možno nahradiť obyčajnou zelenou, len treba počítať s dlhším varením)
- 1 liter silného hovädzieho vývaru
- 1 šálka mlieka
- 1 šálka bieleho hustého jogurtu (hľadajte v letáku BILLA)
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 žĺtok
- soľ, mleté čierne korenie
- 2 plné lyžice masla
- 1 lyžica sušenej mäty
- 1 lyžička sušených čili vločiek
- 1 lyžička mletého rímskeho kmínu
- 1 bobkový list
- 1 citrón
Náš tip:
- namiesto čili vločiek možno použiť aj mleté čili, v tom prípade ho ale dajte menej.
- Polievku podávame s poriadnou dávkou citrónovej šťavy a nesekanou petržlenovou vňaťou. Výborne sa k nej hodí čerstvý chrumkavý chlieb alebo bageta.
V Turecku sa polievka nezaobíde bez výrazného korenia a citrónovej šťavy. Musí byť pikantná a kyslá. Sušená mäta dodá výbornú chuť, je výraznejšia ako čerstvá a na rozdiel od čerstvej je po ruke aj v zimnom období. Spolu s rímskym kmínom a čili vločkami je najpoužívanejším korením v tureckej kuchyni.
Polievka je základ, tak hovorievali naše babičky a mali pravdu. V zime nás zahrejú poctivé vývary a husté, výdatné polievky, na jar sa nevieme dočkať mladej zeleniny a byliniek , no a v lete zas osviežia studená zeleninová alebo aj netradičná krémová polievka.
Krémová polievka so sviežou citrónovou šťavou
Pri inšpiráciu si zájdeme do Turecka a pripravíme si jemnú ale zároveň pikantnú jogurtovú polievku so šošovicou. Krémovú konzistenciu polievky krásne oživí pražené maslo so sušenou mätou, aromatickým rímskym kmínom a pálivou čili paprikou. Pridajte poriadnu dávku sviežej citrónovej šťavy, a garantujeme vám, že si pôjdete pridať.
- Šošovicu preberieme a dáme variť s dvojnásobným množstvom vody. Ak používame puy šošovicu, mala by byť hotová do 20 minút. Zelenú šošovicu je lepšie pred varením namočiť na 1 hodinu do studenej vody, scediť a uvariť v čistej vode domäkka.
- Uvarenú šošovicu scedíme, prepláchneme a dáme bokom.
- Do hrnca nalejeme hovädzí vývar, pridáme bobkový list, privedieme k varu a vhodíme orzo.
- Kým sa cestoviny varia, v miske si metličkou premiešame biely jogurt, mlieko, múku a žĺtok.
- Z variaceho vývaru odoberieme dve – tri naberačky, ktoré pomaličky rozmiešame s pripraveným jogurtom. Následne po naberačkách prelievame jogurtovú zmes do hrnca s vývarom a premiešavame, aby sa všetko spolu spojilo do krémovej polievky. Robíme to preto, aby sa studený jogurt a mlieko v horúcom vývare nezrazili. Opäť privedieme k varu a za občasného miešania povaríme, kým sa cestoviny neuvaria. Bude to trvať asi 8-10 minút.
- Na posledné minútky pridáme do polievky uvarenú šošovicu. Hotovú polievku odstavíme. Osolíme (ak sme použili neslaný vývar) a okoreníme mletým čiernym korením.Pripravíme si „zápražku“, alebo ochutené maslo:
- Na menšej panvici si rozpustíme maslo a necháme ho zavoňať, pozor, nesmie zhnednúť, len dostať jemnú orieškovú vôňu a chuť.
- V tom momente prihodíme do masla sušenú mätu, čili vločky a rímsky kmín. Premiešame, necháme pár sekúnd speniť a odstavíme.
- Okamžite vlejeme do polievky a dôkladne premiešame.
Na našej stránke receptykulinarium.sk nájdete stovky skvelých receptov ako je tento. Tak na čo čakáte?