Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

  • ½ šálky orza (slovenskej ryže)
  • ½ šálky suchej šošovice puy (možno nahradiť obyčajnou zelenou, len treba počítať s dlhším varením)
  • 1 liter silného hovädzieho vývaru
  • 1 šálka mlieka
  • 1 šálka bieleho hustého jogurtu (hľadajte v letáku BILLA)
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 žĺtok
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 plné lyžice masla
  • 1 lyžica sušenej mäty
  • 1 lyžička sušených čili vločiek
  • 1 lyžička mletého rímskeho kmínu
  • 1 bobkový list
  • 1 citrón
Náš tip: 
  • namiesto čili vločiek možno použiť aj mleté čili,  v tom prípade ho ale dajte menej.
  • Polievku podávame s poriadnou dávkou citrónovej šťavy a nesekanou petržlenovou vňaťou.  Výborne sa k nej hodí čerstvý chrumkavý chlieb alebo bageta.

V Turecku sa polievka nezaobíde bez výrazného korenia a citrónovej šťavy. Musí byť pikantná a kyslá. Sušená mäta dodá  výbornú chuť, je výraznejšia ako čerstvá a na rozdiel od čerstvej je po ruke aj v zimnom období.  Spolu s rímskym kmínom a čili vločkami je najpoužívanejším korením v tureckej kuchyni.

jogurtová krémová polievka

Vrstva 1

Jogurtová krémová polievka na osvieženie

Ela Kaslu | 385 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
jogurtová krémová polievka
Ingrediencie
  • ½ šálky orza (slovenskej ryže)
  • ½ šálky suchej šošovice puy (možno nahradiť obyčajnou zelenou, len treba počítať s dlhším varením)
  • 1 liter silného hovädzieho vývaru
  • 1 šálka mlieka
  • 1 šálka bieleho hustého jogurtu (hľadajte v letáku BILLA)
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 žĺtok
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 plné lyžice masla
  • 1 lyžica sušenej mäty
  • 1 lyžička sušených čili vločiek
  • 1 lyžička mletého rímskeho kmínu
  • 1 bobkový list
  • 1 citrón
Náš tip: 
  • namiesto čili vločiek možno použiť aj mleté čili,  v tom prípade ho ale dajte menej.
  • Polievku podávame s poriadnou dávkou citrónovej šťavy a nesekanou petržlenovou vňaťou.  Výborne sa k nej hodí čerstvý chrumkavý chlieb alebo bageta.

V Turecku sa polievka nezaobíde bez výrazného korenia a citrónovej šťavy. Musí byť pikantná a kyslá. Sušená mäta dodá  výbornú chuť, je výraznejšia ako čerstvá a na rozdiel od čerstvej je po ruke aj v zimnom období.  Spolu s rímskym kmínom a čili vločkami je najpoužívanejším korením v tureckej kuchyni.

jogurtová krémová polievka


Polievka je základ, tak hovorievali naše babičky a mali pravdu. V zime nás zahrejú poctivé vývary a husté, výdatné polievky,  na jar sa nevieme dočkať mladej zeleniny a byliniek , no a v lete zas osviežia studená zeleninová alebo aj netradičná krémová polievka.

Krémová polievka so sviežou citrónovou šťavou

Pri inšpiráciu si zájdeme do Turecka a pripravíme si jemnú ale zároveň pikantnú jogurtovú polievku so šošovicou. Krémovú konzistenciu polievky krásne oživí pražené maslo so sušenou mätou, aromatickým rímskym kmínom a pálivou čili paprikou. Pridajte poriadnu dávku sviežej citrónovej šťavy, a garantujeme vám, že si pôjdete pridať.

Postup
  1. Šošovicu preberieme a dáme variť s dvojnásobným množstvom vody. Ak používame puy šošovicu, mala by byť hotová do 20 minút. Zelenú šošovicu je lepšie pred varením namočiť na 1 hodinu do studenej vody, scediť a uvariť v čistej vode domäkka.
  2. Uvarenú šošovicu scedíme, prepláchneme a dáme bokom.
  3. Do hrnca nalejeme hovädzí  vývar, pridáme bobkový list, privedieme k varu a vhodíme orzo.
  4. Kým sa cestoviny varia, v miske si metličkou premiešame biely jogurt, mlieko, múku a žĺtok.
  5. Z variaceho vývaru odoberieme dve – tri naberačky, ktoré pomaličky rozmiešame s pripraveným jogurtom. Následne po naberačkách prelievame jogurtovú zmes do hrnca s vývarom a premiešavame, aby sa všetko spolu spojilo do krémovej polievky.  Robíme to preto, aby sa studený jogurt a mlieko v horúcom vývare nezrazili.  Opäť privedieme k varu  a za občasného miešania povaríme, kým sa cestoviny neuvaria. Bude to trvať asi 8-10 minút.
  6. Na posledné minútky pridáme do polievky uvarenú šošovicu.  Hotovú polievku odstavíme. Osolíme (ak sme použili neslaný vývar) a okoreníme mletým čiernym korením.Pripravíme si „zápražku“, alebo ochutené maslo:
  7. Na menšej panvici si rozpustíme maslo a necháme ho zavoňať, pozor, nesmie zhnednúť, len dostať jemnú orieškovú vôňu a chuť.
  8. V tom momente prihodíme do masla sušenú mätu, čili vločky a rímsky kmín. Premiešame, necháme pár sekúnd speniť a odstavíme.
  9. Okamžite vlejeme do polievky a dôkladne premiešame.

Na našej stránke receptykulinarium.sk nájdete stovky skvelých receptov ako je tento. Tak na čo čakáte?