V tejto jednoduchej jogurtovej bublanine poľahky spotrebujete mrazené ovocie, ktoré vám ešte zostalo v zásobe /a môžete tak pripraviť miesto na novú sezónu/. Bublanina je výborná s mrazenými jahodami, marhuľami alebo čučoriedkami. Jogurtové cesto je chuťovo aj štruktúrou veľmi príjemné, a spolu s plátkami mandlí vytvára zaujímavú kombináciu. V lete ho zas môžete pripraviť s čerstvým ovocím, vyskúšajte nektárinky, sú sladučké a pri pečení nestratia toľko tekutiny ako napr. broskyne, koláč bude ešte lepší!

Bublanina s jogurtom, v ktorej zužitkujete mrazené ovocie

Môžete experimentovať s múkou – časť môžete nahradiť celozrnou alebo špaldovou, s cukrom – vyskúšajte trstinový (dodá jemný karamelový nádych), s ovocím – použite zaváraný alebo čerstvý ananás a namiesto mandlí plátky sušeného kokosu, kombinácia jabĺk a škoricového cukru bude tiež vynikajúca. S týmto koláčom sa jednoducho nikdy nebudete nudiť 😉

Postup
  1. Ovocie – najmä väčšie kúsky nakrájame na kúsky (marhule, jahody) a necháme povoliť na cedidle, aby sme ho zbavili prebytočnej šťavy. Okrúhlu formu s priemerom 26 cm (alebo plech zodpovedajúcej veľkosti) vymastíme maslom a vysypeme múkou, alebo vystelieme papierom na pečenie.
  2. Rúru zohrejeme na 180  °C.
  3. Jogurt, roztopené maslo a vajíčko vyšľaháme metličkou alebo elektrickým šľahačom do hladkej hmoty.  Pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom, cukor a vanilkový cukor a štipku soli. Premiešame a rozotrieme do pripravenej formy.
  4. Na cesto rozložíme ovocie a posypeme plátkami mandlí. Kyslejšie ovocie (marhule) môžeme posypať lyžičkou cukru.
  5. Vložíme do rúry a pečieme 30-35 minút do zlata. Otestujeme dreveným špáradlom, či je upečený.
  6. Koláč necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme nasucho opraženými plátkami mandlí a poprášime práškovým cukrom.
  7. Tip: veľmi osviežujúci bude s kopčekom kyslej smotany.