Jesenný guláš s hríbami
... zúročte jesenný bohatý zber hríbov a pridajte ich do guláša
Ingrediencie
- 2 PL bravčovej masti
- 1 hrsť slaninky nakrájanej na menšie kúsky
- ½ kg cibule nakrájanej na jemno
- 1 kg hovädzieho krku
- 2 PL oleja na naloženie mäsa
- hrsť sušených hríbov namočených v horúcej vode
- 1 malý pohár leča
- ½ kg zemiakov
- 1-2 zemiaky na strúhanie a na zahustenie guláša
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 feferónka
- soľ a čierne korenie
- sladká paprika, mletá rasca a majorán

Kotlíková sezóna už skončila, ale guláš s hríbami je jedlo, ktoré presťahujeme z kotlíka do hrnca a zo záhrady do kuchyne ľahko a radi. Tento recept nie je pýchou ženskej varešky, ale mužského kuchárskeho umenia. Vypiplal si ho môj manžel a radi ho s vami zdieľame.
Poriadny guláš s hríbami potrebuje svoj čas, ale stojí za to!
- Guláš naozaj potrebuje čas a tak bude najlepšie, keď si mäso naložíme deň dopredu. Nakrájame ho na malé kúsky a posypeme trochou čierneho korenia, sladkej papriky a polejeme trochou oleja. Mäso premiešame a necháme v chlade odpočívať.
- Tesne pred varením si potom nakrájame všetky suroviny. Slaninku a cibuľu najemno. Zemiaky ošúpeme, dva si necháme na nastrúhanie na záver na zahustenie guláša. Guláš nikdy nezahusťujeme múkou! Sušené hríby nezabudneme zaliať horúcou vodou.
- Tak a môžeme začať variť. V hrnci rozpustíme tuk a pridáme slaninku. Slaninku za stáleho miešania pečieme do zlata. Potom môžeme pridať cibuľu. Od hrnca neodchádzame a po celý čas miešame, aby sa nám cibuľka nepripálila. Keď je aj cibuľa zlatavej farby, pridáme mäso. Potom postupne pridávame rascu a soľ a za stáleho miešania dohliadneme, že sa nám mäso orestuje zo všetkých strán.
- Vtedy pridáme vodu, tak aby bolo mäso ponorené, ešte pár krát poriadne premiešame a pridáme feferónku, lečo a hríby aj sa vodou , v ktorej boli namočené.
- Teraz nastáva kľudnejšia fáza, kedy si aj trochu oddýchnete 🙂 Guláš budeme variť asi hodinu a pol. Medzitým ho občas skontrolujeme a premiešame, aby sa nám náhodou mäso nepripálilo.
- Keď mäso zmäkne a má tú správnu krehkosť, môžeme pridať pretlačený cesnak, zemiaky nakrájané na kocky a aj tie nastrúhané dva zemiaky, ktoré zabezpečia tú správnu hustotu guláša.
- Po približne 15 minútach, kedy zemiaky zmäknú, guláš ochutnáme a dochutíme soľou, korením a paprikou. Na záver ešte prisypeme sušenú majoránku a oddstavíme.
- Guláš s hríbami podávame s dobrým čerstvým a mäkkým chlebíkom. Prajem vám, aby vás guláš poriadne zahrial a dobrú chuť!
Súvisiace recepty

Bravčové mleté s ryžou na vietnamský spôsob
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min

Zemiakový prívarok na kyslo s mäsovými guľkami
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 30 min

Beef Bourguignon slávny francúzsky recept
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 180 min

Domáca pečeňová paštéta s dobrým chlebom
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min

Domáci sendvič s morčacím mäsom
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 90 min

Lokše plnené kačacím mäsom a červenou cibuľou
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 120 min