Kotlíková sezóna už skončila, ale guláš s hríbami je jedlo, ktoré presťahujeme z kotlíka do hrnca a zo záhrady do kuchyne ľahko a radi. Tento recept nie je pýchou ženskej varešky, ale mužského kuchárskeho umenia. Vypiplal si ho môj manžel a radi ho s vami zdieľame.

Poriadny guláš s hríbami potrebuje svoj čas, ale stojí za to!

  1. Guláš naozaj potrebuje čas a tak bude najlepšie, keď si mäso naložíme deň dopredu. Nakrájame ho na malé kúsky a posypeme trochou čierneho korenia, sladkej papriky a polejeme trochou oleja. Mäso premiešame a necháme v chlade odpočívať.
  2. Tesne pred varením si potom nakrájame všetky suroviny.  Slaninku a cibuľu najemno. Zemiaky ošúpeme, dva si necháme na nastrúhanie na záver na zahustenie guláša. Guláš nikdy nezahusťujeme múkou! Sušené hríby nezabudneme zaliať horúcou vodou.
  3. Tak a môžeme začať variť. V hrnci rozpustíme tuk a pridáme slaninku. Slaninku za stáleho miešania pečieme do zlata. Potom môžeme pridať cibuľu. Od hrnca neodchádzame a po celý čas miešame, aby sa nám cibuľka nepripálila. Keď je aj cibuľa zlatavej farby, pridáme mäso. Potom postupne pridávame rascu a soľ a za stáleho miešania dohliadneme, že sa nám mäso orestuje zo všetkých strán.
  4. Vtedy pridáme vodu, tak aby bolo mäso ponorené, ešte pár krát poriadne premiešame a pridáme feferónku, lečo a hríby aj sa vodou , v ktorej boli namočené.
  5. Teraz nastáva kľudnejšia fáza, kedy si aj trochu oddýchnete 🙂 Guláš budeme variť asi hodinu a pol. Medzitým ho občas skontrolujeme a premiešame, aby sa nám náhodou mäso nepripálilo.
  6. Keď mäso zmäkne a má tú správnu krehkosť, môžeme pridať pretlačený cesnak, zemiaky nakrájané na kocky a aj tie nastrúhané dva zemiaky, ktoré zabezpečia tú správnu hustotu guláša.
  7. Po približne 15 minútach, kedy zemiaky zmäknú, guláš ochutnáme a dochutíme soľou, korením a paprikou. Na záver ešte prisypeme sušenú majoránku a oddstavíme.
  8. Guláš s hríbami podávame s dobrým čerstvým a mäkkým chlebíkom. Prajem vám, aby vás guláš poriadne zahrial a dobrú chuť!