Aj vy ste ani len netušili, že tekvica sa dá spracovať do lákavejšej podoby ako len do prívarku? Najmä sladké druhy tekvice, ako je maslová, sú skvelou prísadou do koláčov. Koláčiku prepožičia nevtieravú sladkú chuť a jemne ho zvláčni. Vďaka tekvici majú koláče krásnu jesennú farbu a ostávajú dlho šťavnaté. Ako napríklad naša tekvicová bábovka s citrónovou polevou.

Bábovka s darmi jesene

Bábovka sa v slovenských rodinách pečie asi najčastejšie zo všetkých koláčov. My sme tentoraz dali bokom tradičný recept na mramorovú bábovku a využili sme sezónne dary prírody. Vďaka tomu vznikla jesenná voňavá verzia snáď najobľúbenejšieho koláča ku káve – tekvicová bábovka.

Postup
  1. Práškový cukor vymiešame s cukrom do hladkého krému, pridáme vanilku a premiešame.Po jednom primiešavame žĺtky (dôležité je, aby boli izbovej teploty, inak sa môže maslová zmes zraziť).
  2. Ďalej pridáme tekvicové pyré, ktoré sme si vopred pripravili tak, že sme na 200 stupňoch asi pol hodinu až 45 minút piekli rozkrojenú maslovú alebo hokaido tekvicu a upečenú a vychladnutú dužinu vydlabeme a roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme ponorným mixérom.
  3. Premiešame a potom prisypeme múku zmiešanú s kypriacim práškom.
  4. Napokon do cesta pomocou gumenej varechy vmiešame zľahka do tuha ušľahané bielky.
  5. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy.
  6. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 45 minút. Pomocou špajle odskúšame, či je bábovka riadne prepečená aj vo vnútri. Po dopečení necháme bábovku vychladnúť.
  7. Náš tip: ešte teplú ju polejeme citrónovou polevou, na ktorú sme premiešali preosiaty práškový cukor s citrónovou šľavou. Poleva by nemala byť príliš riedka, ak treba, pridáme ešte trochu cukru. Naopak, na rozriedenie použijeme v prípade potreby lyžicu horúcej vody.