Pre Vianoce sú linecké koláčiky nevyhnutnosťou. Na leto sa však viac hodí klasická linecká torta. Nie je to ani tak torta ako skôr výborný ríbezľový koláč ku káve. My sme ho trochu vylepšili, namiesto ríbezľového lekváru, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou lineckej torty sme použili to, čo záhradka ponúka – čerstvé ríbezle.

Mriežkovaný linecký ríbezľový koláč

Vynovená linecká torta s čerstvými ríbezľami je chutná už na pohľad. Každý predsa miluje jemné, rozpadávajúce sa linecké cesto a tak si ho môžeme naplno vychutnať v jej letnej verzii. Na cesto sme si zvolili kombináciu bielej pšeničnej a celozrnnej múky. Keďže celozrnná múka obsahuje všetky tri zložky zrna, teda aj otruby a klíčky, napomáha tak lepšiemu tráveniu a očisťuje črevné steny. Takže sa nemusíte vôbec cítiť previnilo pri takomto koláčiku a kávičke. Naša vynovená linecká torta je jednoducho neodolateľná.

Postup
  1. Najprv si pripravíme krehké cesto. Do misy preosejeme oba druhy múk s kypriacim práškom a premiešame ich.
  2. Pridáme vanilku, preosiaty práškový cukor, na kocky nakrájané maslo a vajce a varechou zamiešame, pokiaľ sa nám cesto začne spájať do celku.
  3. Rukou ho domiesime do hladkého cesta, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme ho do chladničky aspoň na hodinu stuhnúť.
  4. Z vychladeného cesta odoberieme asi tretinu a dáme ju bokom. Z väčšej časti cesta vyvaľkáme kruh o priemere asi 2 cm väčšie ako je okrúhla forma, do ktorej ho dáme a upravíme tak, aby pokrývalo celé dno formy a prečnievalo trochu na okraj formy.
  5. Očistené ríbezle zmiešame s cukrom a nasypeme na cesto.
  6. Odloženú tretinu cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame ho na rovnaké pásiky, ktoré poukladáme na ríbezle do tvaru mriežky.
  7. Okraje koláča „začistíme“ zahnutím smerom dovnútra.
  8. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 25 minút.
  9. Tortu necháme úplne vychladnúť a pred podávaním ju môžeme posypať práškovým cukrom.