Máme pre vás univerzálny recept na svieži citrónový dezert. Citrónový koláč alebo ak chcete tortička je jemný, príjemne sladko-kyslý a čo je na ňom najlepšie, zvládne ho aj začiatočník. Pripravuje sa veľmi jednoducho a nepotrebujete mať ani špeciálne vybavenie, či cukrárske náradie.

Jemný citrónový koláč alebo citrónová tortička?

Tento recept sme odskúšali upiecť ako koláč s citrónovou cukrovou polevou, ale aj ako citrónovú tortičku s polevou z bielej čokolády. Obe verzie chutili fantasticky. Základom nezameniteľnej chute je totiž cesto, ktoré sa dá obmieňať, plniť podľa ľubovôle, alebo použiť aj ako základ na muffiny.

Postup
  1. Postupujeme podobne ako pri príprave treného bábovkového cesta. Ručným mixérom vyšľaháme do peny žĺtka, vanilku a práškový cukor.
  2. Potom všľaháme zmäkknuté maslo.
  3. Prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a dobre to celé premiešame dohladka. Do hladkej zmesi ešte vmiešame citrónoú kôru.
  4. V osobitnej mise vyšľaháme bielka do peny a potom ich gumenou varechou zľahka vmiešame do citrónovej zmesi.
  5. Pečieme pri 170-180 stupňoch asi 35-45 min. Špajlou skúšame prepečenie.
  6. A na záver to najlepšie. Zdobenie. Fantázii sa medze nekladú. Ak chcete len dobrý, šťavnatý koláč ku káve, použite šťavu z citróna, ktorú zmiešate s 200g preosiateho práškového cukru. Natrite ňou koláč a nechajte zaschnúť.

Či už si tento jednoduchý jemný dezert napečiete ako koláč alebo ho pozdvihnete na fajnovú tortu, chutiť vám bude zaručene a určite po ňom nebudete mať vy ani vaši hostia kyslý výraz v tvári 🙂