Bravčové mäso si výborne rozumie so sladkými chuťami – najviac asi s jablkami. Pred istým časom som v jednom známom britskom seriáli o varení a farmárčení  videla jednu zaujímavú vec: prasiatka týždeň pred zabíjačkou kŕmili priamo pod jabloňami popadanými jablkami. Farmár vysvetľoval, že vďaka jablkám, ktoré zvieratá skonzumujú,  bude ich mäso chutnejšie a jemnejšie. A popri tom aj využijú jablká, ktoré už nie sú vhodné na iné spracovanie 🙂  Ja som pri príprave tohto jedla na to išla z opačnej strany – bravčové karé som poprekladala jablkami priamo na pekáči a tiež bolo jemné, chutné a štavnaté 🙂 

Šťavnaté bravčové karé

Ak máte radi bravčové karé, ale zdá sa vám príliš suché, nemusíte hneď siahať po tučnejšej krkovičke. Jablká a slanina sa postarajú o to, že aj chudšie bravčové mäso bude po upečení lahodné a šťavnaté.

Postup
  1. Mäso  umyjeme, osušíme a ostrým nožom odstránime vrchnú blanu. Do mäsa urobíme pravidelné, asi 1 cm, zárezy tak, ako keby sme mäso krájali na plátky, ale nedokrojíme úplne. Na spodku necháme mäso v celku a vytvoríme si akýsi vejár.
  2. Jablká rozpolíme, vyberieme jaderníky a nakrájame na polcentrimetrové plátky.
  3. Olej zmiešame s mletou rascou, soľou, mletým čiernym korením a prelisovaným cesnakom. Bravčové karé vložíme do zapekacej misky, zo všetkých strán aj do zárezov dôkladne votrieme cesnakový olej.
  4. Do zárezov vkladáme plátky slaniny a jabĺk. Povrch posypeme celou rascou, zvyšné jablká naukladáme vedľa mäsa spolu so štvrtinkami cibule. Mäso ešte zvrchu jemne posolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Zakryjeme alobalom a dáme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme 30 minút, potom teplotu stiahneme na 170 °C a dopekáme ešte 1 až 1 a pol hodiny. Na poslednú polhodinu alobal odstránime a mäso dopečieme do zlata. Podlievame šťavou, ktoré mäso a jablká pustili.
  5. Podávame najlepšie so zemiakovou kašou alebo varenými zemiakmi.