Cuketa je dokonalá zelenina – netreba pri nej špekulovať a zdĺhavo ju pripravovať. Hodí sa na varenie, pečenie, zapekanie. Výborná, rýchla a jednoduchá  je aj naša hustá cuketová polievka.

Rýchla cuketová polievka

Maslo a smotana dodajú jemnosť, zemiaky správne zahustia (len treba vyberať varný typ C alebo D), cesnak dodá pikantnosť, citrónová šťava pozdvihne chuť a kôpor tomu dodá korunu.

Postup
  1. Jemne nakrájanú cibuľu dozlatista osmažíme na masle.
  2. Pridáme na malé kúsky nakrájanú cuketu a zemiaky nakrájané na kocky a všetko spolu krátko osmažíme.
  3. Prilejeme liter vody, osolíme, okoreníme a dochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom. Polievku varíme asi 20 minút na miernom ohni.
  4. Potom pridáme roztlačený cesnak a polievku dohladka rozmixujeme.
  5. Pridáme smotanu, citrónovú šťavu a všetko krátko prevaríme. Podľa chuti môžeme ešte doliať vodu.
  6. Uvarenú polievku ozdobíme nasekaným kôprom a podávame.

Cuketu nájdete takmer celoročne v obchodoch. Aj keď u nás sme skôr zvyknutí používať tradičnú tekvicu, cuketa má tiež svoje čaro a pracuje sa s ňou jednoduchšie. Aj keď mnoho ľudí ju porovnáva s uhorkou, pravdou je, že s tekvicou sú ako „sestry“. V kuchyni ju môžeme používať na mnoho spôsobov.

Cuketa

Obsahuje cca 90% vody, vitamíny A, B, C, minerály horčík, vápnik, železo, draslík, fosfor a vlákninu. Aktivizuje bunkový metabolizmus, pomáha udržiavať štíhlu líniu, pôsobí odvodňujúco, pomáha vyplavovať toxíny a podporuje trávenie. Má tiež antibakteriálne účinky, posilňuje svaly a srdce a zlepšuje činnosť mozgu. Medzi pravidelné pokrmy by mala patriť pri cukrovkároch či ľudí s dnou, reumou a problémami s obličkami.

Je účinná zbraň aj v boji s podkožným tukom. Má málo kalórií, veľa výživných látok, ktoré podporujú telo a organizmus a podporuje spaľovanie tukových zásob. Zaraďte ju do jedálnička a uvidíte rozdiel.