Tento jednoduchý, ale lahodný nepečený koláč pochádza pravdepodobne z Írska, odkiaľ sa dostal do celého sveta a je veľmi populárny. Určite pre nenáročnosť prípravy a obľúbenú kombináciu banánov a karamelu. Veď kto by takejto dobrote odolal! Názov „banoffee“ vznikol spojením anglických výrazov „banana“ a „toffee“(karamel). 

Nepečený koláč v neodolateľnej kombinácií karamelu a banánov

Na tento nepečený koláč určite odporúčam kvalitné, zrelé banány, aby mu dodali výraznú chuť, napr. Billa Bio banány.

Postup
  1. Dno okrúhlej koláčovej formy s priemerom 25 cm vyložíme papierom na pečenie. Sušienky rozdrvíme pomocou mažiara, valčeka alebo v mixéri na jemno. Pridáme rozpustené maslo a dobre spolu premiešame. Potrebujeme dostať konzistenciu pripomínajúcu mokrý piesok. Ak sa vám zdá masla málo, pridajte ho troche viac. Túto zmes nasypeme do formy a dobre utlačíme. Dáme do chladničky zatuhnúť.
  2. Karamelové kondenzované mlieko rovnomerne rozotrieme na pripravený korpus. Poukladáme prekrojené banány a opäť dáme stuhnúť do chladničky. Karamelové kondenzované mlieko môžete vyšľahať s 125 g  mäkkého masla, dostanete nadýchanejší (ale viac kalorický) krém, ktorý sa bude lepšie rozotierať.
  3. Smotanu vyšlaháme do tuha, navrstvíme ju na banánovú vrstvu a opäť dáme stuhnúť do chladničky na cca 1 hodinu.
  4. Pred podávaním si rozpustíme horkú čokoládu spolu s lyžicou oleja vo vodnom kúpeli (alebo čokoládu na varenie) a ozdobíme ňou povrch koláča. Podávame vychladené.
  5. Tip 1:  Najlepšie vám to pôjde, keď si horúcou čokoládou naplníte menšie plastové vrecúško, odstrihnete koniec a vytekajúcou čokoládou ozdobíte povrch koláča.
  6. Karamelové kondenzované mlieko už dnes nie je problém zohnať, ale ak by sa vám to predsa len nepodarilo, môžete si ho uvariť: do hrnca vložte neotvorenú konzervu zahusteného kondenzovaného mlieka, zalejte úplne vodou a pomaly priveďte k varu a varte na miernom plameni 2 hodiny. Občas konzervu otočte, aby krém skaramelizoval rovnomerne. Ak sa voda počas varenia vyparuje, dolievajte horúcou vodu, aby bola konzerva stale ponorená. Konzervu otvorte až po úplnom vyhladnutí a použite v recepte.Tip: sušienkový základ a karamelovú vrstvu môžete pripraviť aj deň dopredu, banány a šľahačku radšej doplňte až v deň, kedy budte koláč podávať.