Aj keď výraz karí pre nás stále znie exoticky, je to jednoduché jedlo, ktoré by sme v našich končinách mohli prirovnať ku gulášu alebo eintopfu. A tak ako na guláš existuje veľa receptov, rovnako je to aj s karí. S jediným rozdielom – karí pokrm by mal vždy obsahovať kari korenie, ktorých je mimochodom tiež veľa druhov.

Karí – výborné jedlo, ktorou potešíte rodinu aj hostí

Chuť indických jedál je nezameniteľná vďaka používanému koreniu.  Pôvodne slovo karí označovalo druh jedla, neskôr sa tento výraz začal používať aj pre korenie. V Indii a Ázii sa však používa výraz masala. Je to zmes korenia, ktorá sa líši od častí Indie. Najčastejšie obsahuje kurkumu, čierne korenie, zázvor, muškátový orech, kardamón, rascu, chilli.

Postup
  1. V liatinovom hrnci rozpálime olej, pridáme cibuľu a cesnak a opečieme ich do sklovita.
  2. Potom pridáme kari korenie, premiešame, ďalej pridáme rajčinu, polovicu pokrájanej stonky zeleru a nastrúhaný zázvor. Posolíme.
  3. Pridáme karfiol a zemiaky posekané na kusy a premiešame.
  4. Dusíme za občasného miešania. Ak treba podlejeme trochou vody. Ale malo by to byť skôr suché karí.
  5. Hotové jedlo preložíme na tanier alebo do misky a polejeme jogurtom. Posypeme koriandrovou vňaťou, zelerom a čili papričkou.