Prázdniny a dovolenky sa už dávno skončili a my sa vraciame k našim bežnému rytmu a pracovným návykom. Pracovný týždeň sa nesie v znamení školských jedální, bufetov a donáškových služieb. Určite by sme si aspoň večere mali dopriať doma a v rodinnom pokoji. Ak máte pocit, že počas pracovného týždňa teplé večere sú nad vaše sily, mám pre vás rýchly a jednoduchý recept na kuracie soté, ktorý sa vám určite bude hodiť. Veď to za to určite stojí, trochu sa posnažiť a s rodinou si pri chutnom jedla porozprávať zážitky z celého dňa.

Kuracie soté s ryžou alebo do tortilly

Basmati je dlhozrnná ryža, ktorá sa nelepí a na jej prípravu potrebujete naozaj krátky čas. Má úžasnú a nezameniteľnú vôňu a chuť, ktorú môžete použiť nielen v ázijských jedlách, ale aj namiesto klasickej ryže k našim jedlám. Pre jednoduchosť jej prípravy, nelepivosť  a nezameniteľnú chuť si ju určite obľúbite. Viac o typoch ryže sa dozviete v článku Zoznámte sa s najpoužívanejšími druhmi ryže

Postup
  1. Kuracie mäso zbavíme membrán a šliach, pokrájame na malé rezančeky. V mise ku kuraciemu mäsu pridáme korenie, sójovú omáčku, premiešame a necháme chvíľu (pár minút) stáť pri izbovej teplote.
  2. Ryžu poriadne prepláchneme v sitku pod tečúcou studenou vodou a dáme variť do hrnca spolu s 900 ml studenej vody. Prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni cca 10-12 minút. Občas skontrolujeme.
  3. Cibuľu nakrájame na tenké prúžky.
  4. Na rozpálenú wok panvicu nalejeme niekoľko kvapiek oleja a pridáme cibuľu. Opečieme ju len trochu na silnejšom ohni.
  5. Potom pridáme mäso a pečieme sprudka niekoľko minút. Keď je mäso tak akurát, nie príliš vysušené, pridáme zeleninu a ešte niekoľko minút varíme, kým sa mrazená zelenina rovnomerne neprehreje.
  6. Je načase ochutnať a dochutiť soľou a korením. Ak ste nadšenci chilli, môžete pridať aj to.
  7. Kuracie soté servírujeme s ryžou alebo hranolkami. Ak vám mäsová zmes zostane aj na ďalší deň, môžete si ju vychutnať napríklad v tortille s trochou syra, listovým šalátom alebo inou zeleninou a majonézou. Bude to príjemná obmena hlavne pre tých, ktorí nemajú radi opakovania jedálnička. Dobrú chuť k večeri.