Jedlé kvety rozžiaria nie len jarnú a letnú lúku, ale aj náš tanier. Majú úžasnú farbu a na niektorých si aj pochutíte. Okrem dezertov ich môžete smelo použiť aj na dekoráciu šalátov, či mís.

Jedlé kvety ako dekorácia na dezert aj šalát

 

  1. Jedlé kvety nie sú len súčasný módny hit. Vždy patrili do liečiteľstva, výroby medov a sladidiel a tiež plnili dekoratívnu funkciu. Pri ich zbere a použití platí zásada, podobne ako pri hubách, zbierame len tie, ktoré poznáme. Ale nebojte, je ich mnoho práve takých, ktoré poznáme všetci. Môžete si ich teda dopriať neúrekom na dotvorenie a skrášlenie vašich dezertov, tôrt, ale aj šalátov a cestovín.

  2. Čo si teda môžeme z jarnej a letnej lúky dopriať i na tanieri? Fialkové kvietky, sedmokrásky, pestrofarebné ružové lupienky, levanduľové kvietky, fialové pažítkové kvietky, žltý nechtík a krásne sú tiež kvietky ovocných stromov.

  3. Pri všetkých bylinkách a kvietkoch platí, že zbierame len ich zdravé a pekné časti. Najlepšie na lúkach a poliach vzdialených od ciest a diaľnic, do papierových vrecúšok alebo do košíkov. Ak sú na priamu spotrebu do šalátov, polievok, pesta, alebo na dekorovanie, zbierajte vždy len množstvo, ktoré spotrebujete, pretože rýchlo vednú. Bylinky určené na sušenie neumývame, iba ich rozložíme na čistý papier, plátno, či utierky. Sušíme ich v teple, ale v tieni, či tme.

  4. Na šalátoch a krémových polievkach sa budú krásne vynímať kvety pažítky. Na celú misu šalátu vám stačí jedna farebná hlavička pažítky, ktorá už začala kvitnúť. Šalát bude nie len krásny ale aj chutný, pretože pažítkové kvietky majú aj skvelú pikantnú cibuľkovú chuť.
  5. Všade a každému dostupná je púpava. Tento jarný, kvetom slniečku podobný kvet a bylina obsahuje vitamín C ale i horčiny. Čerstvé mladé lístky podporujú látkovú výmenu, znižujú krvný tlak, zlepšujú trávenie a podporujú tvorbu žalúdočných štiav, preto sa využívajú pri nechutenstve. Mladé lístky sa používajú na jar ako šalát. V malom množstve sa posekané listy púpavy pridávajú do polievok a omáčok. Jedlé sú aj púpavové kvietky, z ktorých sa s obľubou tradične pripravuje med, alebo sa používajú dekoračne na jarné šaláty.

  6. Na ozodobovanie sa určite nebojte použiť sedmokráskové a fialkové kvietky. Sú jedlé, rozšírené, dobre známe, nedajú sa teda zameniť s inou rastlinkou. Kvitnú od februára alebo marca, sedmokráska dokonca od jari do jesene. Zbiera sa kvet alebo kvitnúca vňať, najlepšie na jar. Podobne i fialka. Obe obsahujú vitamín C, silice, sliz a saponíny, ktoré pomáhajú vykašliavať. Používajú sa aj v kuchyni ako súčasť šalátov, polievok a plniek.