zdravá strava

Je zdravá strava strašiak?

 | 

Ingrediencie

Additional code here

Predsavzatia a záväzky sú fajn. Horšie je to so sklamaniami, keď sa nám ich nepodarí naplniť. Poďme na to tentokrát inak. Porozmýšľajme, či sme si stanovili reálne a zdravé ciele a slovo predsavzatie vymeňme za výzvu.

Je zdravá strava strašiak?

Všetko je v hlave

Najskôr teda trochu porozmýšľajme, prečo máme chuť jesť viac, ako nám velí žalúdok? Prečo nevieme odolať všetkým tým nástrahám v podobe regálov plných čipsov, voňavých hranoliek, či maminých rezňov? Je to celkom jednoduché, lebo je to ľahko dostupné. Nebolo to tak vždy. V dávnych dobách nebola ani štíhla postava tak, ako nám ju dnes určuje trend tituliek časopisov, prototypom zdravého človeka. Chudý jedinec bol skôr vizitkou materiálneho nedostatku, nevhodného sociálneho postavenia, či chatrného zdravia. Dievky typu „krv a mlieko“ mali oveľa väčšiu šancu na výhodný sobáš, ako tie, ktorým trčali kľúčne kosti, o chlapoch ani nehovoriac. Cintľavky, ktoré neodniesli vrece múky či fúru dreva, boli na posmech. Proste naši predkovia sa potrebovali nutrične „nafutrovať“. Ale to my už nepotrebujeme. Aj keď toto dedičstvo sa nám asi niekde v hĺbke zakorenilo...

Dva vynálezy - dve výzvy

Zabúdame však na jednu dôležitú vec. Naši predkovia sa nepomerne viac hýbali a všetko, čo dali do úst, si museli ťažko manuálne odpracovať. Vraví sa, že lavínu obezity ľudstva minulého storočia spustili dva technické vynálezy - výťah a diaľkový ovládač. Neostáva nám teda nič iné, len tieto dva pekelné vynálezy mentálne pokoriť. To je však iba jedna stránka veci.

Trpezlivosť nad zlato

Tou ďalšou je pochopiť paradox: prečo považujeme to, čomu hovoríme zdravá strava, za menej chutné? V čom je problém? Prečo sa najmä deti s výrazom smutného jazvečíka vŕtajú na tanieri v zelenine a všetko, čo je zelené alebo farby cvikle, je nanajvýš podozrivé? Nuž, nič iné neostáva, len trpezlivosť, trochu vynaliezavosti a osobný príklad. Jesť spoločne s deťmi, všetci pri jednom stole zdravú a chutnú večeru či obed. Nikomu nechutí jesť samému a dieťaťu už vôbec. Nebojte sa experimentovať, pospájajte nespojiteľné. Fantázii sa medze nekladú, buďte kreatívni a hlavne prekvapte. A verte, že bude chutiť aj všetkým.

Sezónne, regionálne a zdravo

Počúvame o tom zovšadiaľ. A mnohí máme obavy, či to nebude nuda. Nebojte sa, nebude. Svetoznámi kuchári vedia aj z tých najobyčajnejších surovín vyčariť gastronomický zážitok. Tak si z nich vezmime príklad. Napríklad obyčajná mrkva... Je lacná, je dostupná všade, je zdravá, sladká, voňavá, chrumkavá, sezónna a slovenská. A takmer každý ju má rád. Oživte svoje taniere jej sviežou farbou v moderných receptoch, bohatých na chute a zimné vitamíny. Čo by ste povedali na Mrkvové hranolky a avokádový dip. Alebo oblečte mrkvu do trochu exotického šatu v recepte na Ryžové rezance s chrumkavým tofu a zeleninou. A na záver si doprajte aj dezert, na ktorý si mnohí spomíname z detstva Mrkvový šalát s citrónom a medom.

Verme sami sebe

Takže, zvoľme si reálnu výzvu, tak aby sme boli aj v priebehu celého roka motivovaný k ďalším malým víťazstvám. Je jedno, či to bude strava bez múky, delená strava, strava s prevahou zeleniny. Skúsme nájsť odpovede na viac otázok, ako je len úbytok kíl.

 

SÚVISIACE ČLÁNKY