Ingrediencie
Na Éclairky:
Na krém:
Jahodový zákusok s francúzskym pôvodom Eclair
Čas prípravy:
45 min
Čas varenia: 30 min
Sisters Bakery Miška Smolová | 149 receptov
Ingrediencie
Na Éclairky:
- 140 g hladkej múky
- 100 ml plnotučného mlieka
- 100 ml vody
- 10 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 80 g masla
- 4 vajcia (hľadajte v letáku BILLA)
Na krém:
Jahodový zákusok patrí k sladkému letu. Zákusok typu Ecliar má francúzsky pôvod a obľúbený je celosvetovo.
Jahodový zákusok patrí k letu a „Eklerky“
- V hrnci roztopíme maslo v mlieku a vode. Pridáme soľ a pomiešame. Prisypeme múku a varechou veľmi rýchlo miešame, až sa nám sformuje lepkavá guľa cesta. Vtedy odstavíme hrniec zo zdroja tepla.
- Cesto si preložíme do misky a po jednom zašľahaváme varechou vajcia, až kým nie sú rovnomerne vmiešané a masa cesta je pekne lesklá. Cesto zostane polotekuté, keď ho nastriekate pomocou vrecúška, malo by si držať tvar. Ak sa vám zdá príliš riedke a rozteká sa, vmiešajte ešte lyžicu hladkej múky.
- Hotové cesto nastriekame pomocou zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkoku na plech vystlaný papierom na pečenie v tvare tyčiniek, asi 6-7 cm dlhých a necháme medzi nimi miesto, lebo sa počas pečenia nafúknu.
- Pečieme najprv 10 minút pri 180 stupňoch, potom pootvoríme dvere rúry a strčíme do nich varechu a pri pootvorenej rúre pečieme ešte ďalších 20 minút.
- Hotové koláčiky necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Do misky dáme všetky ingrediencie okrem jahôd a mixérom ich vyšľaháme na nadýchaný krém. Týmto potom plníme vodorovne rozrezané éclairky, na krém kladieme na plátky nakrájané jahody (alebo iné ovocie), prikryjeme druhou polovicou koláčikov a podávame posypané práškovým cukrom.