Jahodová bublanina, ktorú upečiete za chvíľu

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 2 vajcia
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
  • ½ balenia kypriaceho prášku
  • hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie plechu
  • Na ozdobenie:

    • 250 g jahôd (alebo iného ovocia), umyté a osušené
    • práškový cukor na posypanie
    • (my sme použili okrúhlu formu na pečenie s priemerom 27 cm, ak chcete vyššiu bublaninu alebo použiť väčší plech, odporúčame piecť 1.5 dávky)
    Ingrediencie

    Na cesto:

  • 2 vajcia
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
  • ½ balenia kypriaceho prášku
  • hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie plechu
  • Na ozdobenie:

    • 250 g jahôd (alebo iného ovocia), umyté a osušené
    • práškový cukor na posypanie
    • (my sme použili okrúhlu formu na pečenie s priemerom 27 cm, ak chcete vyššiu bublaninu alebo použiť väčší plech, odporúčame piecť 1.5 dávky)

    Nutričné hodnoty

    Billa
    Bublanina je snáď najznámejší koláč, aký sa zvykne piecť v domácnostiach po celom Slovensku. Na jeho upečenie nepotrebujete žiadne špeciálne skúsenosti, ani kuchynské vybavenie. Stačí vám misa, mixér alebo metlička a plech. Jahodová bublanina sa dá piecť v akúkoľvek sezónu a použiť do nej práve to ovocie, ktoré najviac obľubujete. Prvé v roku dozrievajú jahody a my sme sa už nevedeli dočkať, kedy ich použijeme do obľúbenej bublaniny. Nemusíte sa však obmedzovať, kľudne nahraďte jahody napríklad čerešňami alebo višňami, či marhuľami. Výborne chutí aj s ríbezľami.

    Voňavá a mäkká jahodová bublanina

    Postup:

    1. Do misy preosejeme múku s kypriacim práškom.
    2. V inej mise vyšľaháme do nadýchanej peny celé vajcia spolu s práškovým cukrom. Potom do zmesi prilejeme olej, pridáme kyslú smotanu, vanilkový extrakt a kôru z citróna a premiešame.
    3. Postupne prisypávame múku s kypriacim práškom a len zľahka premiešame. Snažíme sa zmes nepremiešať, aby nebol koláč tuhý. Ak je zmes príliš hustá, pridáme trochu vody alebo mlieka, aby sme docielili lávovitú konzistenciu. Zmes by mala stekať z varechy ako láva.
    4. Zmes nalejeme na plech, ktorý sme zľahka vytreli olejom a vysypali hrubou múkou alebo strúhankou. Na povrch naukladáme očistené a osušené jahody.
    5. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým sa cesto nezačne sfarbovať do zlatohneda a je pevné na dotyk. Necháme vychladnúť.
    6. Bublaninu pred podávaním posypeme cukrom, môžeme ju podávať s kopčekom vyšľahanej šľahačky.