Na cesto:
Na ozdobenie:
Jahodová bublanina, ktorú upečiete za chvíľu
Sisters Bakery Miška Smolová | 97 receptov
Na cesto:
- 2 hrnčeky polohrubej múky (použili sme hrnček s objemom 250 ml)
- 3/4 hrnčeka práškového cukru
- ½ hrnčeka oleja
- ½ hrnčeka kyslej smotany
- 2 vajcia (hľadajte v letáku Billa)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
- ½ balenia kypriaceho prášku
- hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie plechu
Na ozdobenie:
- 250 g jahôd (alebo iného ovocia), umyté a osušené
- práškový cukor na posypanie
- (my sme použili okrúhlu formu na pečenie s priemerom 27 cm, ak chcete vyššiu bublaninu alebo použiť väčší plech, odporúčame piecť 1.5 dávky)
Bublanina je snáď najznámejší koláč, aký sa zvykne piecť v domácnostiach po celom Slovensku. Na jeho upečenie nepotrebujete žiadne špeciálne skúsenosti, ani kuchynské vybavenie. Stačí vám misa, mixér alebo metlička a plech. Jahodová bublanina sa dá piecť v akúkoľvek sezónu a použiť do nej práve to ovocie, ktoré najviac obľubujete. Prvé v roku dozrievajú jahody a my sme sa už nevedeli dočkať, kedy ich použijeme do obľúbenej bublaniny. Nemusíte sa však obmedzovať, kľudne nahraďte jahody napríklad čerešňami alebo višňami, či marhuľami. Výborne chutí aj s ríbezľami.
Voňavá a mäkká jahodová bublanina
Vyskúšajte aj ďalšie výborné recepty s jahodami – najmä v máji je jeden z nich aktuálnejší ako ostatné – tartaletky s bazovým želé a jahodami 🙂
- Do misy preosejeme múku s kypriacim práškom.
- V inej mise vyšľaháme do nadýchanej peny celé vajcia spolu s práškovým cukrom. Potom do zmesi prilejeme olej, pridáme kyslú smotanu, vanilkový extrakt a kôru z citróna a premiešame.
- Postupne prisypávame múku s kypriacim práškom a len zľahka premiešame. Snažíme sa zmes nepremiešať, aby nebol koláč tuhý. Ak je zmes príliš hustá, pridáme trochu vody alebo mlieka, aby sme docielili lávovitú konzistenciu. Zmes by mala stekať z varechy ako láva.
- Zmes nalejeme na plech, ktorý sme zľahka vytreli olejom a vysypali hrubou múkou alebo strúhankou. Na povrch naukladáme očistené a osušené jahody.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým sa cesto nezačne sfarbovať do zlatohneda a je pevné na dotyk. Necháme vychladnúť.
- Bublaninu pred podávaním posypeme cukrom, môžeme ju podávať s kopčekom vyšľahanej šľahačky.