Je jeseň a k nej neodmysliteľne patrí jablkový koláč na všetky spôsoby. Kým všade okolo nás je poslednou dobou obľúbené cudzokrajné ovocie, u nás doma sú stále „in“ jablká. Je skvelé ako prospievajú nielen nášmu zažívaniu, ale tiež nezaťažia rozpočet. Pokiaľ sa vám už prejedli jablčné štrúdle, koláče, kompóty a čerstvé jablká si už u vás doma na linke nikto nevšimne, skúste recept, po ktorom sa aj u vás doma len zapráši. Vyzerá náročne, ale nikomu prosím neprezrádzajte, že to najťažšie je už len dezert nakrájať a ubrániť si svoj kúsok.

Jablkový koláč trochu inak

Postup
  1. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov Celzia.
  2. Lístkové chladené cesto rozbalíme, vidličkou na niekoľkých miestach popicháme a dáme piecť na papieri, s ktorým bolo zrolované. Pečieme do zlatista. Hotové cesto necháme vychladnúť a jedno z nich položíme na dno vyššieho plechu.
  3. Jablká umyjeme, ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na malé kúsky. V hrnci jablká zalejeme vodou tak, aby boli ponorené. Osladíme cukrom a ochutíme škoricou. Jablká varíme až do úplného zmäknutia. Potom si v troche studenej vody rozmiešame vanilkový puding a pomaly prilejeme k vriacim jablkám. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia.
  4. Jablčnú zmes nalejeme rovnomerne na plát lístkového cesta na dne plechu. Necháme úplne vychladnúť.
  5. V kuchynskom robote zmiešame mlieko a šľahačky v prášku, šľaháme asi 4 minúty. Šľahačku potom rozprestrieme na jablkovú vrstvu a prikryjeme druhým upečeným plátom lístkového cesta.
  6. Dôležité je dať rezy vychladiť naozaj na dlhú dobu, minimálne 12 hodín. Nechcete predsa aby sa pri krájaní rozpadli. Pomôcť si určite musíte dlhým ostrým nožom, ktorý priebežne namáčame do horúcej vody.
  7. Pred podávaním posypte koláč škoricovým alebo práškovým cukrom. Dobrú chuť.