Jablkový koláč s pudingom a brusnicami
... a je tu opäť úžasná sezóna jabĺk...
Ingrediencie
- 150 g hladkej múky
- 75 g zmäknutého masla (hľadajte v letáku Billa)
- 30 g cukru
- 5-6 kyslejších jabĺk
- 500 ml mlieka
- 1 vanilkový puding
- 1 vanilkový cukor (alebo semienka z vanilkového struku)
- sušené brusnice

Jablkové koláče k farebnej a teplej jeseni jednoducho patria. Všetci ich milujeme a my vám preto prinášame recept na ďalší skvelý jablkový koláč s pudingom, tentokrát so sladkým vanilkovým pudingom a jemne kyslými brusnicami.
Jablkový koláč s pudingom je krémový a vonia ako jeseň
- Maslo premiešame s múkou a cukrom, ak je treba, pridáme lyžicu ľadovej vody. Cesto roztlačíme dlaňou na placku a potom ním vyložíme formu na koláč, najlepšie s odnímateľným dnom. Cesto popritláčame aj ku krajom a dáme stuhnúť na 1 až 2 hodiny do chladničky.
- Jablká ošúpeme, odstránime jaderníky a nakrájame na tenké plátky. Ak sú jablká sladšie, pokvapkáme ich citrónovou šťavou.
- Do formy s cestom naukladáme plátky jabĺk a dáme piecť na 200 °C na 30 minút.
- Medzitým si uvaríme puding. 2/3 mlieka zohrejeme takmer k varu, zvyšok mlieka premiešame s pudingovým práškom a vanilkovým cukrom. Keď mlieko takmer vrie, prilejeme doň pomaly a za stáleho miešania zmes mlieka, pudingu a cukru. Uvaríme puding.
- Koláč vyberieme z rúry, cez jablká prelejeme puding, posypeme sušenými brusnicami a dáme zapiecť na ďalších 10 až 15 minút, alebo kým puding nemá zlatistú farbu a nestuhne.
- Potom vyberieme, necháme vychladnúť a podávame.
Vyskúšajte aj ešte slávnostnejšiu variantu jablkového koláča, linecký jablkový koláč s orechmi 🙂
Súvisiace recepty

Nepečený čučoriedkový koláč
Čas prípravy: 45 min

Recept na domáce praclíky
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 20 min

Kefírová bublanina na leto
Čas prípravy: 40 min
Čas varenia: 25 min

Ríbezľové cupcakes recept bez vajíčok
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 20 min

Citrónový koláč s olivovým olejom
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 50 min