Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Na cesto:

Na mrveničku:

  • ¾ hrnčeka hladkej múky
  • 6 lyžíc masla
  • škorica
  • ½ hrnčeka kryštálového cukru

Vrstva 1

Jablkový koláč s mrveničkou a škoricou

Čas prípravy: 77 min
Čas varenia: 50 min

Svetlana Mravcová | 261 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
jablkový koláč s mrveničkou
Ingrediencie

Na cesto:

Na mrveničku:

  • ¾ hrnčeka hladkej múky
  • 6 lyžíc masla
  • škorica
  • ½ hrnčeka kryštálového cukru

Jablkový koláč s mrveničkou zo škorice môže byť váš nový obľúbený jesenný koláč. Receptov na jablkový koláč nie je nikdy dosť. Tento je jednoduchý a rýchly.

Postup

Ako postupovať, ak ideme piecť jablkový koláč s mrveničkou

  1. Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Jablká umyjeme, olúpeme a nakrájame na kúsky v tvare mesiačikov.
  2. Vo väčšej mise zmiešame obidva druhy cukru, škoricu, vajce a všetko dobre vyšľaháme.
  3. Zvlášť zmiešame múku a kypriaci prášok. Táto časť je dôležitá pre nadýchanosť koláča. Kypriaci prášok sa vždy najskôr pridáva k sypkej zmesi. Zmes potom pridáme k ušľahaným vajciam.
  4. Maslo rozpustíme v malom hrnci na miernom plameni. Spolu s mliekom ho opäť pridáme k vyšľahanej zmesi. Po chvíli šľahania nám vznikne vláčne nadýchané cesto.
  5. Pripravíme si oválnu formu, ktorú vymažeme tukom, napríklad maslom, na dno ešte dáme papier na pečenie. Vďaka papieru na pečenie bude po upečení s koláčom ľahká manipulácia.
  6. Cesto vylejeme do formy a na vrch ukladáme pripravené kúsky jabĺk. Postupujeme od okraja k stredu.
  7. Kým budeme ukladať jablká, môžeme do kuchynského robota dať maslo, múku a cukor so škoricou a na miernych otáčkach nechať zmes premiešať, až sa stane ľahko sypká.
  8. Koláč posypeme rovnomerne posýpkou a dáme piecť do predhriatej rúry piecť na cca 50 minút. Minimálne raz ho môžeme počas pečenia skontrolovať. Niekedy sa stáva, že rúra pečie v niektorých miestach silnejšie, preto je lepšie koláč v takýchto prípadoch počas pečenia pootočiť.

Šupky z jabĺk sú vhodné na ďalšie využitie. A nie len tie.  Viac v článku o tom, prečo šupky z ovocia a zeleniny nevyhadzovať.