Jablká sú dobré v každej podobe. Čerstvé, len tak na chrumkanie, alebo pečené so škoricou, či v podobe jablkovej výživy. A nezabúdajme na ich všestranné využitie pri príprave chutných ovocných koláčov. Inšpirujte sa našim receptom, kde jednoduché mäkké cesto na koláč vylepšíme pomocou jabĺk a doma pripraveného karamelu na skvostný zákusok. Dnes pečieme jablkový koláč s karamelom, pridáte sa?

Jablkový koláč trochu inak

Je dobré mať po ruke overený recept na jablkový koláč. Jeden nikdy nevie, kedy sa môže hodiť.

Postup
  1. Do misy dáme kryštálový cukor s olejom a premiešame ich, kým sa cukor nerozpustí. Postupne po jednom pridávame celé vajcia a riadne vyšľaháme do nadýchanej peny.
  2. Ďalej pridáme vanilkový cukor, mlieko a preosiatu múku s kypriacim práškom. Premiešame, aby nám nikde neostali hrudky.
  3. Menší plech si zľahka potrieme tukom, ten vystelieme a uhladíme papierom na pečenie.Zmes na koláč vylejeme na plech s papierom.
  4. Na povrch koláča naukladáme očistené, na plátky nakrájané jablká. Pečieme na 180 stupňoch asi 20-25  minút, kým sa povrch koláča nezačne sfarbovať do zlatista. Hotový koláč vyberieme z rúry a necháme chladnúť.
  5. Na karamelovú polevu dáme do menšieho hrnca cukor a na slabom ohni ho necháme páliť. Ideálne nemiešame, maximálne jemne potrasieme hrncom, aby sa cukor rovnomerne upálil. Akonáhle sa cukor rozpustí a sfarbí do jantárova, stiahneme ho z ohňa (pozor, v tejto fáze sa rýchlo začne pripaľovať).
  6. Do horúceho upáleného cukru nalejeme zohriatu šľahačku, dávame si pozor, lebo to môže prskať. Na nízkom plameni potom miešame, až kým sa stuhnutý karamel v šľahačke nerozpustí.
  7. Do rozpusteného karamelu pridáme maslo, rozmiešame a necháme chladnúť. Chladnutím karamel trochu stuhne, stále však ostane dosť tekutý na to, aby sa dal naliať na koláč.