Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Na jeden klasický veľký plech:

  • 500 g špaldovej múky
  • 220 g cukru (hľadajte v letáku Billa)
  • 250 g masla
  • 2 vajcia plus 1 na potretie koláča
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 PL škorice
  • 1 kg až 1 a ½ kg jabĺk
  • práškový cukor na podávanie

Vrstva 1

Tradičné jablkové pité so škoricou

Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 30 min

Cookučka | 113 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Tradicne jablkove pite
Ingrediencie

Na jeden klasický veľký plech:

  • 500 g špaldovej múky
  • 220 g cukru (hľadajte v letáku Billa)
  • 250 g masla
  • 2 vajcia plus 1 na potretie koláča
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 PL škorice
  • 1 kg až 1 a ½ kg jabĺk
  • práškový cukor na podávanie

Jablkové pité je tradičný jesenný domáci koláč, ktorý majú všetci radi. Je voňavé, ľahké a ľúbia ho aj malé deti. So šálkou kávy, či čaju je to ideálna desiata. Pri domácom jablkovom pité si navyše kontrolujete dávku cukru a urobíte si ho podľa svojej chuti. Toto je recept podľa mojej mamy, použili sme špaldovú múku, trstinový cukor a trochu viac škorice, pretože je chutná a zdravá.

Jablkové pité – domáci koláč z lokálnych surovín niekedy poteší viac ako exotický dezert

Postup
  1. Do misy navážime múku a premiešame ju s práškom do pečiva.

  2. Pridáme všetky ostatné suroviny na cesto, teda cukor, maslo a vajcia a vypracujeme cesto. My doma robíme cesto ručne, môžete však použiť aj domáci robot. Cesto je hotové, keď sa nám suroviny spoja do homogénnej hmoty.

  3. Spracované cesto rozdelíme na štyri kúsky a vyvaľkáme ich. Cesto rozdelíme preto, že je krehké a pláty na celý plech by sa nám robili ťažšie. Dva kúsky cesta dáme na plech, každý na jednu polovičku a postupne ich roztlačíme ešte prstami, tak aby sme dve časti cesta spojili a vyplnili medzery.

  4. Jablká ošúpeme, zbavíme jaderníkov a naštvrtíme ich, aby sa nám lepšie strúhali. Nastrúhame ich do misy na hrubom strúhadle. Navrstvíme ich rovnomerne na spodné cesto a posypeme ich zbytkom cukru a škoricou.

  5. Rozvaľkáme aj ďalšie dve časti cesta a položíme ich na rozotretú vrstvu strúhaných jabĺk.

  6. Vrchné cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom.

  7. Jablkové pité pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov, asi 30 – 40 minút, kým povrch zozlatne.

  8. Keď pité vychladne, podávame ho nakrájané na klasické štvorce a posypané trochou škorice a cukru.
  9. Tip: Škoricu i cukor sypte cez malé sitko, aby bolo pité pocukrované rovnomerne. Dobrú chuť!
  10. Tip: Pité je vyvážený koláčik, ktorý poteší na jesenné raňajky, či na desiatu ku kávičke.