Tradičné jablkové pité so škoricou

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

30

 min

Cookučka
Cookučka

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na jeden klasický veľký plech:

+ 1 na potretie koláča

  • 1 prášok do pečiva
  • 1 PL škorice
  • 1 kg až 1 a ½ kg jabĺk
  • práškový cukor na podávanie
  • Ingrediencie

    Na jeden klasický veľký plech:

    + 1 na potretie koláča

  • 1 prášok do pečiva
  • 1 PL škorice
  • 1 kg až 1 a ½ kg jabĺk
  • práškový cukor na podávanie
  • Nutričné hodnoty

    Billa

    Jablkové pité je tradičný jesenný domáci koláč, ktorý majú všetci radi. Je voňavé, ľahké a ľúbia ho aj malé deti. So šálkou kávy, či čaju je to ideálna desiata. Pri domácom jablkovom pité si navyše kontrolujete dávku cukru a urobíte si ho podľa svojej chuti. Toto je recept mojej mamy, použili sme špaldovú múku, trstinový cukor a trochu viac škorice, pretože je chutná a zdravá.

    Jablkové pité - domáci koláč z lokálnych surovín niekedy poteší viac ako exotický dezert

    Postup:

    1. Do misy navážime múku a premiešame ju s práškom do pečiva.
    2. Pridáme všetky ostatné suroviny na cesto, teda cukor, maslo a vajcia a vypracujeme cesto. My doma robíme cesto ručne, môžete však použiť aj domáci robot. Cesto je hotové, keď sa nám suroviny spoja do homogénnej hmoty.
    3. Spracované cesto rozdelíme na štyri kúsky a vyvaľkáme ich. Cesto rozdelíme preto, že je krehké a pláty na celý plech by sa nám robili ťažšie. Dva kúsky cesta dáme na plech, každý na jednu polovičku a postupne ich roztlačíme ešte prstami, tak aby sme dve časti cesta spojili a vyplnili medzery.
    4. Jablká ošúpeme, zbavíme jaderníkov a naštvrtíme ich, aby sa nám lepšie strúhali. Nastrúhame ich do misy na hrubom strúhadle. Navrstvíme ich rovnomerne na spodné cesto a posypeme ich zbytkom cukru a škoricou.
    5. Rozvaľkáme aj ďalšie dve časti cesta a položíme ich na rozotretú vrstvu strúhaných jabĺk.
    6. Vrchné cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom.
    7. Jablkové pité pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov, asi 30 – 40 minút, kým povrch zozlatne.
    8. Keď pité vychladne, podávame ho nakrájané na klasické štvorce a posypané trochou škorice a cukru.

     

    Naše tipy:

    • Pité je vyvážený koláčik, ktorý poteší na jesenné raňajky, či na desiatu ku kávičke.
    • Škoricu i cukor sypte cez malé sitko, aby bolo pité pocukrované rovnomerne. Dobrú chuť!