Jablkové pité je klasický domáci koláč, ktorý majú všetci radi. Je voňavé, ľahké, takmer diétne a môžu ho aj malé deti. S trochou škorice je to skvelý koláč, pri ktorom využijete posledné minuloročné jablká, či prvé letné mierne sypké a kyslejšie. So šálkou kávy, či čaju je to ideálna desiata. Pri domácom jablkovom pité si navyše kontrolujete dávku cukru a urobíte si ho podľa svojej chuti. V mojom recepte je špaldová múka, trstinový cukor a  trochu viac škorice, pretože je chutná a zdravá.

Domáci koláč z lokálnych surovín niekedy poteší viac ako exotický dezert

Postup
  1. Do misy navážime múku a premiešame ju s práškom do pečiva.

  2. Pridáme všetky ostatné suroviny na cesto, teda cukor, maslo a vajcia a vypracujeme cesto. Ja robím cesto ručne, môžte však použiť domáci robot. Cesto je hotové, keď sa nám suroviny spoja do homogénnej hmoty.

  3. Spracované cesto rozdelíme na štyri kúsky a vyvaľkáme ich. Cesto rozdelíme preto, že je krehké a pláty na celý plech by sa nám robili ťažšie. Dva kúsky cesta dáme na plech, každý na jednu polovičku a postupne ich roztlačíme ešte prstami, tak aby sme dve časti cesta spojili a vyplnili medzery

  4. Jablká ošúpeme a očistíme a nastrúhame v mise na hrubom strúhadle. Navrstvíme ich rovnomerne na spodné cesto a posypeme ich zbytkom cukru a škoricou.

  5. Rozvaľkáme aj ďalšie dve časti cesta a položíme ich na rozotretú vrstvu strúhaných jabĺk.

  6. Vrchné cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom.

  7. Jablkové pité pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov, asi 30 – 40 minút, kým povrch zozlatne.

  8. Keď pité vychladne, podávame ho nakrájané na klasické štvorce a posypané trochou škorice a cukru.
  9. Tip: Škoricu i cukor sypte cez malé sitko, aby bolo pité pocukrované rovnomerne. Dobrú chuť!