Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť

Jablká – zázrak z našich záhrad

Svetlana Mravcová | 261 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Jablká - zázrak z našich záhrad
Ingrediencie

V dnešnej dobe všetci prahneme po cudzokrajnom ovocí. Skúšame nové chute a mnohokrát zabúdame na rady každého výživového poradcu, do jedálnička zaradiť čo najviac lokálnych a sezónnych potravín. Práve nám na Slovensku dozrievajú jablká, červené, zelené, žlté, voňavé, šťavnaté a hlavne naše, z kraja kam patríme (hľadajte v letáku BILLA). Chutia ako detstvo, ako bábätká sme z nich jedli pyré, neskôr sme ich hrýzli v lavici na desiatu a po návrate zvonku na nás čakala jablková štrúdľa od babičky.

Nie vždy je niečo tak dobré a zároveň zdravé. Každé jablko obsahuje veľa živín, ako napríklad vlákninu, vitamín C, draslík, vitamín K, poly fenoly, ktoré majú antioxidačné účinky a iné.

jablkový koláč
Jablkový koláč s karamelom

 

Prečo sú jablká dobré pre zdravie?

Nemusíte ich konzumovať len surové, doprajte si ich aj ako súčasť chutného pokrmu, aj keď zdroj živín sa samozrejme tepelnou úpravou znižuje.

jablkové smaženky
Jablkové smaženky s ciderom

Mám pre vás tipy na pár receptov, ktoré možno ani nepoznáte.

Jablká môžete zapiecť spolu s klobáskami, cibuľou a ciderom

Crumble – pokrájané jablká ochuťte cukrom a škoricou, posypte posýpkou z múky, masla, cukru, zapekajte 45 minút na 180 stupňov a potom ešte vlažne podávajte len tak, alebo so zmrzlinou.

– Výborný je zelerový šalát s jablkami

 

jablká
Rustikálne jablkové pité trochu inak

– Jablká môžete použiť na odstránenie zápachu pri pečení kačky, stačí len umytými jablkami kačku zvnútra naplniť

– Už ste vyskúšali domáci kečup? Jablká si v ňom zahrajú druhú hlavnú rolu

 

– Samozrejme v sladkých koláčových receptoch sa medze nekladú, skúste do jablkovej plnky pridať napríklad trošku bourbonu

Nápadité tipy, ako si jablká dopriať aj v zimnom období a stále z miestnych zdrojov, vás možno tiež budú zaujímať.

bravčová roláda - jablká
Bravčová roláda s jablkami, slaninkou a zlatistou glazúrou

– Priznajme si, kedy ste naposledy jedli jablkový kompót? Klasika, ktorá sa trochu z našich stolov vytráca.

– Ak máte doma malé detičky, jablkové pyré bude isto patriť k favoritom na desiatu. Ak ich omrzí, pre staršie deti znovu zažiari v mrazenej podobe. Veď ktoré dieťa odmietne zmrzlinu?

Sušené jablká sa naopak zase vracajú do módy. Sušiť môžete ovocie nielen v sušičke, ale aj v rúre

Do čaju si dajte pár mesiačikov voňavých jabĺk a nechajte chvíľu lúhovať. Vôňa čaju bude nádherná.

– A na záver, ak vám po pečení, alebo varení zostanú šupky a jadrovníky, aj tie môžete využiť. Povarte ich do mäkka vo vode, sceďte, šťavu a zasypte cukrom v pomere 1:1, s trochou kyseliny citrónovej a môžete si vychutnávať jablkový sirup.

Fotky: receptykulinarium.sk, dreamstime.com