V dnešnej dobe všetci prahneme po cudzokrajnom ovocí. Skúšam nové chute a mnohokrát zabúdame na rady každého výživového poradcu, do jedálnička zaradiť čo najviac lokálnych a sezónnych potravín. Práve nám na Slovensku dozrievajú jablká, červené zelené, žlté, voňavé, šťavnaté a hlavne naše, z kraja kam patríme. Chutia ako detstvo, ako bábätká sme z nich jedli pyré, neskôr sme ich hrýzli v lavici na desiatu a po návrate zvonku na nás čakala jablková štrúdľa od babičky.

Nie vždy je niečo tak dobré a zároveň zdravé. Každé jablko obsahuje veľa živín, ako napríklad vlákninu, vitamín C, draslík, vitamín K, poly fenoly, ktoré majú antioxidačné účinky a iné.

jablkový koláč
Jablkový koláč s karamelom

 

Prečo sú jablká dobré pre zdravie?

  • jablká práve vďaka vláknine môžu napomôcť k redukcii váhy
  • znižujú riziko cukrovky
  • majú probiotické účinky
  • môžu znižovať riziko rakoviny
  • pomáhajú v boji s astmou
  • chránia váš mozog vo vyššom veku
  • zlepšujú zdravie kosti

Nemusíte ich konzumovať len surové, doprajte si ich aj ako súčasť chutného pokrmu, aj keď zdroj živín sa samozrejme tepelnou úpravou znižuje.

jablkové smaženky
Jablkové smaženky s ciderom

Mám pre vás tipy na pár receptov, ktoré možno ani nepoznáte.

Jablká môžete zapiecť spolu s klobáskami, cibuľou a ciderom

Crumble – pokrájané jablká ochuťte cukrom a škoricou, posypte posýpkou z múky, masla, cukru, zapekajte 45 minút na 180 stupňov a potom ešte vlažne podávajte len tak, alebo so zmrzlinou.

– Výborný je zelerový šalát s jablkami

 

Rustikálne jablkové pité trochu inak

– Jablká môžete použiť na odstránenie zápachu pri pečení kačky, stačí len umytými jablkami kačku zvnútra naplniť

– Už ste vyskúšali domáci kečup? Jablká si v ňom zahrajú druhú hlavnú rolu

 

– Samozrejme v sladkých koláčových receptoch sa medze nekladú, skúste do jablkovej plnky pridať napríklad trošku bourbonu

Nápadité tipy, ako si jablká dopriať aj v zimnom období a stále z miestnych zdrojov, vás možno tiež budú zaujímať.

bravčová roláda
Bravčová roláda s jablkami, slaninkou a zlatistou glazúrou

– Priznajme si, kedy ste naposledy jedli jablkový kompót? Klasika, ktorá sa trochu z našich stolov vytráca.

– Ak máte doma malé detičky, jablkové pyré bude isto patriť k favoritom na desiatu. Ak ich omrzí, pre staršie deti znovu zažiari v mrazenej podobe. Veď ktoré dieťa odmietne zmrzlinu?

Sušené jablká sa naopak zase vracajú do módy. Sušiť môžete ovocie nielen v sušičke, ale aj v rúre

Do čaju si dajte pár mesiačikov voňavých jabĺk a nechajte chvíľu lúhovať. Vôňa čaju bude nádherná.

– A na záver, ak vám po pečení, alebo varení zostanú šupky a jadrovníky, aj tie môžete využiť. Povarte ich do mäkka vo vode, sceďte, šťavu a zasypte cukrom v pomere 1:1, s trochou kyseliny citrónovej a môžete si vychutnávať jablkový sirup.

Fotky: receptykulinarium.sk, dreamstime.com