Indické kura, alebo kuracie soté Butter chicken s jogurtom
Svetlana Mravcová | 261 receptov
- 600 g kuracích prsníkov Mäsiarov výber Billa (hľadajte v letáku Billa)
- 2 lyžičky zmesi korenia Graham masala
- 2 lyžice sušenej mletej kurkumy
- 1 lyžica červenej sladkej papriky
- 1 väčšia cibuľa
- ½ plechovky krájaných paradajok
- 1 prst čerstvého zázvoru
- 1 chilli (viac si schovajte na záver, extra ho vždy môžete pridať na hotový pokrm)
- čerstvý koriander a limetka na ozdobu (môžete vynechať)
- ½ smotany na šľahanie
- Biely smotanový jogurt
- 1 hrnček ryže basmati ako príloha
- Trocha masla alebo ghee
Moje deti mi často kladú otázku, aké je moje najobľúbenejšie jedlo? A ja im stále dookola odpovedám to isté, „no predsa India“ 🙂 Indické kura, alebo teda Kuracie soté Butter chicken s jogurtom je jeden z mojich naj receptov.
Indické krémové kura Butter chicken
- Môžeme začať prípravou ryže. Ryžu basmati najskôr odmeriame a následne premyjeme v sitku pod tečúcou studenou vodou. Necháme dobre odkvapkať. Dáme ju do hrnca so studenou vodou v pomere 1 hrnček ryže a 1,75 hrnčeka vody. Ešte, než sa začneme venovať príprave karí, prevediem Vás jednoduchým procesom ryže. Aby toho nebolo príliš, na prvýkrát uvarte ryžu ešte pred samotným varením. Druhýkrát to už určite v pohode zvládnete súbežne. Ryžu teda dáte prikrytú variť na stredný plameň. Po cca 12 minútach (záleží na tom ako silný máte varič) začne ryža bublať a pena sa vám z hrnca pokúsi uniknúť. Nebojte, aj mne často ujde. Všimnite si však tento dôležitý čas, v tejto chvíli veko rýdzo nadvihnite a ihneď znížite na mierny plameň. Pokiaľ sa vám ešte stále snaží pena uniknúť, máte ryže na objem hrnca až príliš, alebo stále varíte na príliš vysokú teplotu. Aj s tým sa však dá niečo robiť, nechajte prikrývku mierne odkrytú ešte tak 2 minútky. Po pár minútach, keď už vodu nad ryžou nevidíte, odskúšajte lyžicu, či sa v ryži ešte nachádza voda na dne, ak áno, ale už len trochu nad dnom, môžete ryžu vypnúť a ona vám sama prikrytá dôjde. Po cca 5 minútach ju ale nezabudnite lyžicu pekne prekypriť, nadýcha sa tak vzduchu a nebude sa tak príšerne po vychladnutí lepiť.
- Vrhneme sa na samotný recept. Cibuľu, cesnak a zázvor olúpeme a nakrájame na jemno. Zázvor môžeme nastrúhať, niektorí ľudia mávajú problém s väčšími kúskami zázvoru v jedle. Chilli tiež nakrájame, pri tom si ale dávame pozor na následné umytie rúk. Mäso nakrájame na menšie kúsky. V hrnci si rozpustíme maslo, pridáme k nemu nakrájanú cibuľu a chvíľu smažíme, potom pridáme zázvor s chilli a znova chvíľku smažíme.
- Potom pridáme všetko korenie (graham masala, kurkumu a papriku), malú chvíľku ešte restujeme, aby sa korenie pekne uvoľnilo v tuku chute a môžeme pridať nakrájané kuracie prsia, ktoré orestujeme zo všetkých strán, miešame stále. Keď sú prsia zatiahnuté, ale nie ešte úplne hotové, pridáme trochu vody, viď obrázok postupu.
- Kuracie prsia chvíľu dusíme prikryté pokrievkou, za občasného miešania asi 5 minút.
- Ďalej k nim pridáme paradajky z plechovky a znova premiešame. Povaríme ďalších cca 5 minút. Keď sú kuracie prsia už úplne hotové, teda mäkké. Plameň znížime a pridáme do omáčky smotanu na šľahanie, po premiešaní môžeme hrniec odstaviť zo sporáka a rovno podávať. Servírujeme karí s ryžou basmati a vychladeným jogurtom. Samozrejme môžeme podávať aj naan chlieb, ale o tom už bude iný recept. Dobrú chuť.