Jeseň je tu a my sme pre vás pripravili hubové krupoto, ktoré je svojou zemitou chuťou ideálne do tohto sychravého počasia. Uvariť krupoto nie je nič zložité. Základom sú kvalitné suroviny, postupné podlievanie vývarom a dusenie na miernom ohni. Použite hubový, zeleninový alebo kurací vývar. My sme v recepte použili sušené shitake. Vy môžete použiť akékoľvek sušené alebo i čerstvé huby. Je to len na vás.

Jesenné hubové krupoto

  1. Sušené huby zalejte vriacou vodou a nechajte 15 minút postáť. Huby vyžmýkajte a vodu, v ktorej boli namočené odložte bokom.
  2. Na rozpálenom masle chvíľu restujte cibuľku a na pásiky nakrájanú slaninku. Pridajte vyžmýkané huby, mletú rascu, nadrobno nakrájaný cesnak, rozmarín, tymian, soľ, čierne mleté korenie a miešajte.
  3. Do hrnca nasypte jačmenné krúpy a za občasného miešania restujte cca 5 minút. Krupoto podlejte bielym vínom a nechajte alkohol odpariť. Potom v malom množstve prilejte vodu z namáčaných húb, premiešajte a prikryte pokrievkou. Podlievajte vždy malým množstvom vývaru a neustále krupoto kontrolujte. Varte ho cca 40 minút.
  4. Na záver pridajte na jemno nastrúhaný parmezán a kocku masla. Podávajte so strúhaným parmezánom, rozdrveným slaninovým chipsom a petržlenovou vňaťou.
  5. Do vášho poctivého domáceho krupota nezabudnite pridať kvalitnú slaninku, hodný kus parmezánu a niekoľko druhov byliniek. Po uvarení by malo mať krupoto krásnu krémovú konzistenciu. Je to vynikajúce hlavné jedlo, ale pokojne si ho pripravte ako prílohu k mäsu.