Hubová omáčka spolu s hubovou praženicou a vyprážanou bedľou patria k „povinnej jazde“ hubárskej sezóny. My vám prinášame recept na výbornú a jednoduchú hubovú omáčku nakyslo, v ktorej spracujete vaše úlovky z lesa. Ak nepatríte k hubárom, alebo nemáte možnosť sa k čerstvým hubám dostať, pripravte hubovú omáčku zo sušených lesných húb.

Keď ste vlastnými rukami a s radosťou nazbierali jesenné huby, potrebujete aj dobrý recept, ako ich chutne pripraviť.

  1. Ak na hubovú omáčku používame sušené huby, zalejeme ich vriacou vodou, prikryjeme a necháme 30 minút postáť. Potom zlejeme (vodu ponecháme) a necháme odkvapkať.
  2. Čerstvé huby nakrájame na hrubšie rezy a na lyžici masla a kvapke oleja podusíme do mäkka, cca 15 minút. Ak treba podlejeme vodou, ale čerstvé huby si väčšinou vodu pustia.
  3. Ak dusíme sušené huby, podlejeme ich vodou, v ktorej boli namočené.
  4. V kastróle zohrejeme zvyšok masla s olejom, a orestujeme najemno nakrájanú cibuľu do sklovita. Plameň stíšime, cibuľu posolíme, zakryjeme a dusíme 10-15 minút. Občas premiešame. Odokryjeme a necháme vyvariť tekutinu, až je cibuľa do zlata.
  5. Pridáme pol lyžičky rasce, premiešame a prisypeme hladkú múku. Urobíme tmavšiu zásmažku.
  6. Postupne prilievame horúci vývar.  Množstvo vývaru či vody závisí od toho, akú hustú hubovú omáčku chceme mať. Omáčku premiešavame metličkou, aby sme v nej nemali hrudky.
  7. Do omáčky vložíme podusené čerstvé alebo sušené huby a povaríme na miernom ohni približne 30 minút. Sušené môžeme povariť aj dlhšie.
  8. Omáčku osolíme a okoreníme podľa chuti a pridáme sladkú smotanu. Prevaríme a odstavíme.
  9. Kyslú smotanu metličkou rozmiešame s naberačkou horúcej omáčky, aby sa nám nezezrazila a až potom pomaly prilejeme k hotovej omáčke.
  10. Odstavíme a po chvíľke ochutíme octom a už nevaríme.
  11. Tip: Podávame výdatne posypané nakrájanou petržlenovou vňaťou napr. so žemľovou knedľou. Recept tu: https://www.receptykulinarium.sk/videorecept-hovadzie-sipkovou-omackou-knedlikmi/