Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Na omáčku pre 4 osoby:

  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 lyžice hladkej múky
  • vývar alebo voda
  • soľ, mleté čierne korenie
  • mletá rasca
  • ocot na dochutenie
  • 300-400 g čerstvých lesných húb (alebo 4 veľké hrste sušených húb)
  • 100 ml smotany na šľahanie 33% 
  • 100 ml kyslej smotany

Vrstva 1

Hubová omáčka na kyslo so žemľovou knedľou

Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 45 min

Ela Kaslu | 385 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
hubová omáčka
Ingrediencie

Na omáčku pre 4 osoby:

  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 lyžice hladkej múky
  • vývar alebo voda
  • soľ, mleté čierne korenie
  • mletá rasca
  • ocot na dochutenie
  • 300-400 g čerstvých lesných húb (alebo 4 veľké hrste sušených húb)
  • 100 ml smotany na šľahanie 33% 
  • 100 ml kyslej smotany

Hubová omáčka spolu s hubovou praženicou a vyprážanou bedľou patria k „povinnej jazde“ hubárskej sezóny. My vám prinášame recept na výbornú a jednoduchú hubovú omáčku nakyslo, v ktorej spracujete vaše úlovky z lesa. Ak nepatríte k hubárom, alebo nemáte možnosť sa k čerstvým hubám dostať, pripravte hubovú omáčku zo sušených lesných húb.

Hubová omáčka na kyslo so žemľovou knedľou

Keď ste vlastnými rukami a s radosťou nazbierali jesenné huby, potrebujete aj dobrý recept, ako ich chutne pripraviť.

  1. Ak na hubovú omáčku používame sušené huby, zalejeme ich vriacou vodou, prikryjeme a necháme 30 minút postáť. Potom zlejeme (vodu ponecháme) a necháme odkvapkať.
  2. Čerstvé huby nakrájame na hrubšie rezy a na lyžici masla a kvapke oleja podusíme do mäkka, cca 15 minút. Ak treba podlejeme vodou, ale čerstvé huby si väčšinou vodu pustia.
  3. Ak dusíme sušené huby, podlejeme ich vodou, v ktorej boli namočené.
  4. V kastróle zohrejeme zvyšok masla s olejom, a orestujeme najemno nakrájanú cibuľu do sklovita. Plameň stíšime, cibuľu posolíme, zakryjeme a dusíme 10-15 minút. Občas premiešame. Odokryjeme a necháme vyvariť tekutinu, až je cibuľa do zlata.
  5. Pridáme pol lyžičky rasce, premiešame a prisypeme hladkú múku. Urobíme tmavšiu zásmažku.
  6. Postupne prilievame horúci vývar.  Množstvo vývaru či vody závisí od toho, akú hustú hubovú omáčku chceme mať. Omáčku premiešavame metličkou, aby sme v nej nemali hrudky.
  7. Do omáčky vložíme podusené čerstvé alebo sušené huby a povaríme na miernom ohni približne 30 minút. Sušené môžeme povariť aj dlhšie.
  8. Omáčku osolíme a okoreníme podľa chuti a pridáme sladkú smotanu. Prevaríme a odstavíme.
  9. Kyslú smotanu metličkou rozmiešame s naberačkou horúcej omáčky, aby sa nám nezrazila a až potom pomaly prilejeme k hotovej omáčke.
  10. Odstavíme a po chvíľke ochutíme octom a už nevaríme.

Tip: Podávame výdatne posypané nakrájanou petržlenovou vňaťou napr. so žemľovou knedľou