Kto milujete hrušky, určite si nenechajte ujsť tento recept – sladké hrušky v kombinácii s vanilkou a škoricou prevoňajú váš byt a zaručia dobrú náladu. Skrátka hruškový koláč pre jesennú pohodu duše a tela 🙂

Nadýchaný hruškový koláč

Jeseň sa nám spája s nádhernými farbami, šumom lístia, prechádzkami pod jesenným slnkom, ale aj s dozrievaním ovocia na pečenie ako stvoreného. Dnes vám ponúkame netradičný hruškový koláč, ktorý poteší nielen maškrtný jazýčky, ale aj oči.

Postup
  1. Rúru vyhrejeme na 175 °C. Hrušky ošúpeme a potrieme šťavou z citróna, aby sme spomalili hnednutie ovocia.
  2. Z masla, cukru, vanilky, škorice a nastrúhanej citrónovej kôry vymiešame hladkú hmotu, do ktorej potom postupne primiešame vajíčka (po jednom).
  3. V druhej mise zmiešame preosiatu hladkú múku s krupicou a vínnym kameňom (alebo práškom do pečiva). Všetko spolu dobre premiešame a potom veľmi opatrne primiešavame k vajíčkovej zmesi.
  4. Zmes vyklopíme do okrúhlej formy na pečenie o priemere cca 28 cm, dohladka uhladíme a vložíme po obvode hrušky. Tentokrát netypicky „na stojáka“.
  5. Pečieme 30 minút na 175 st. C prikryté opatrne alobalom, potom odokryjeme a pečieme na 150 st. C ešte 10-15 minút do zlatista.
  6. Po upečení necháme koláč 5 minút ochladnúť.
  7. Vyčnievajúce hrušky potrieme marhuľovým džemom (len jemne štetcom pretrieme) a pocukrujeme práškovým cukrom.