Hruškovo karamelový koláč
... kombinácia hrušiek a karamelu je sladký zázrak
Ingrediencie
Na cesto:
- 2 hrnčeky a 2 PL hladkej múky
- 1 a ½ hrnčeka cukru
- 1 ČL škorice
- 1 hrnček masla
- 1 hrnček vody
- ½ hrnčeku cmaru
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 2 vajcia
- 2 hrnčeky ošúpaných strúhaných hrušiek
Poleva:
- ½ hrnčeku masla
- 6 PL mlieka
- 3 hrnčeky práškového cukru
- ½ plechovky karamelu
Pistácie na ozdobu

Hruškovo karamelový koláč je túto jeseň môj najobľúbenejší recept. Aj keď je recept na celý plech, u nás vydržal len niekoľko hodín. Ak sa bojíte prípravy karamelu, tak nemusíte, v Bille kúpite okrem kondenzovaného mlieka aj karamel v plechovke.
Hruškovo karamelový koláč – sladký jesenný objav
- Rúru predohrejeme na 200 stupňov celzia. Vo väčšej miske zmiešame cukor, múku, škoricu a sódu bikarbónu. Všetko spojíme a odložíme na neskôr.
- V menšom hrnci potom za pomalého zahrievania zmiešame vodu s maslom. Necháme pomaly variť a ke zmes začne bublať, vypneme a prelejeme ju do misky s múkou a statnými suchými ingredienciami.
- Za stáleho miešania ešte pridáme cmar, vajce, vanilku a nakoniec ošúpané a nastrúhané hrušky.
- Takto pripravené cesto potom vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Môžeme tiež použiť papier na pečenie. Plech potom dáme do vyhriatej rúry a pečieme cca 25 minút.
- Po upečení necháme koláč vychladnúť a pripravíme si karamel, aby sme z hruškového koláča urobili fantastický hruškovo karamelový 🙂
- V menšej miske vhodnej do mikrovlnky, alebo v „randlíčku“ zahrejeme a zmiešame maslo a mlieko. Po rozpustení už len pridáme cukor a karamel. Miešame metličkou, až kým nebudeme mať jemnú polevu bez hrudiek.
- Hotovou polevou potom polejeme koláč a necháme v chlade ztuhnúť. Najlepšie v chladničke, či na balkóne.
- Pred servírovaním ešte nakrájaný koláč posypeme mletými pistáciami, orechami alebo mandľami.
- Pre slávnostnejšie chvíle ešte môžeme ozdobiť šľahačkou. Hruškovo karamelový koláč skvelo chutí aj s vychladeným hruškovým kompótom.
Súvisiace recepty

Nepečený čučoriedkový koláč
Čas prípravy: 45 min

Recept na domáce praclíky
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 20 min

Kefírová bublanina na leto
Čas prípravy: 40 min
Čas varenia: 25 min

Ríbezľové cupcakes recept bez vajíčok
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 20 min

Citrónový koláč s olivovým olejom
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 50 min