Hruškovo karamelový koláč je túto jeseň môj najobľúbenejší recept. Aj keď je recept na celý plech, u nás vydržal len niekoľko hodín. Ak sa bojíte prípravy karamelu, tak nemusíte, v Bille kúpite okrem kondenzovaného mlieka aj karamel v plechovke.

Hruškovo karamelový koláč – sladký jesenný objav

  1. Rúru predohrejeme na 200 stupňov celzia. Vo väčšej miske zmiešame cukor, múku, škoricu a sódu bikarbónu. Všetko spojíme a odložíme na neskôr.
  2. V menšom hrnci potom za pomalého zahrievania zmiešame vodu s maslom. Necháme pomaly variť a ke zmes začne bublať, vypneme a prelejeme ju do misky s múkou a statnými suchými ingredienciami.
  3. Za stáleho miešania ešte pridáme cmar, vajce, vanilku a nakoniec ošúpané a nastrúhané hrušky.
  4. Takto pripravené cesto potom vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Môžeme tiež použiť papier na pečenie. Plech potom dáme do vyhriatej rúry a pečieme cca 25 minút.
  5. Po upečení necháme koláč vychladnúť a pripravíme si karamel, aby sme z hruškového koláča urobili fantastický hruškovo karamelový 🙂
  6. V menšej miske vhodnej do mikrovlnky, alebo v „randlíčku“ zahrejeme a zmiešame maslo a mlieko. Po rozpustení už len pridáme cukor a karamel. Miešame metličkou, až kým nebudeme mať jemnú polevu bez hrudiek.
  7. Hotovou polevou potom polejeme koláč a necháme v chlade ztuhnúť. Najlepšie v chladničke, či na balkóne.
  8. Pred servírovaním ešte nakrájaný koláč posypeme mletými pistáciami, orechami alebo mandľami.
  9. Pre slávnostnejšie chvíle ešte môžeme ozdobiť šľahačkou. Hruškovo karamelový koláč skvelo chutí aj s vychladeným hruškovým kompótom.