Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

  • 500 g údeného mäsa podľa vlastného výberu (v našom prípade údený špic)
  • 200 g hŕstkovej zmesi
  • 1 PL bravčovej masti
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1 cm hrubý plátok koreňového zeleru
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 až 3 bobkové listy
  • Pár guličiek čierneho a nového korenia
  • 2 ČL sušeného majoránu
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Vrstva 1

Hŕstková polievka s údeným mäsom

Čas prípravy: 120 min
Čas varenia: 90 min

Coolinari | 28 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Ingrediencie
  • 500 g údeného mäsa podľa vlastného výberu (v našom prípade údený špic)
  • 200 g hŕstkovej zmesi
  • 1 PL bravčovej masti
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1 cm hrubý plátok koreňového zeleru
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 až 3 bobkové listy
  • Pár guličiek čierneho a nového korenia
  • 2 ČL sušeného majoránu
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Hŕstková polievka s údeným je ideálnym jedlom v chladnom počasí. Skvelá chuť kombinácie rôznych strukovín a silného údeného vývaru sa k sychravému a studenému počasiu priam dokonale hodí. V našej verzii polievku nezahusťujeme zápražkou či zátrepkou, keďže jej základ tvorí dobrý údený vývar podľa nás to nie je potrebné.

Sýta hŕstková polievka s údeným mäsom

  1. Ako zalejte hŕstku studenou vodou a nechajte min. 2 hodiny postáť (ideálne 4 a viac).
  2. Za tú dobu budete mať dosť času pripraviť si údený vývar. Mäso zalejte vodou, aby bolo kompletne ponorené, dobre osoľte, pridajte bobkový list, celé nové a čierne korenie, priveďte k varu a na miernom ohni varte dokým mäso nie je dostatočné mäkké. Vývar sceďte a odložte bokom, mäso nechajte vychladnúť.
  3. Na lyžici bravčovej masti orestujte na kocky nakrájanú cibuľu a po chvíli aj koreňovú zeleninu. Osoľte a okoreňte. Asi po desiatich až 15 minútach, keď už zelenina chytí peknú karamelovejšiu farbu pridajte aj hŕstkovú zmes a strúčiky cesnaku a tiež chvíľu restujte. Podlejte časťou údeného vývaru. Nie je potrebné pridávať ďalšie koreniny ako bobkový list či nové korenie, keďže vo vývare je už ich chuť obsiahnutá. Varte dokým strukoviny nie sú takmer mäkké. Priebežne polievku zalievajte vývarom.
  4. Keď sú strukoviny takmer mäkké pridajte do polievky aj na kocky nakrájané zemiaky. Varte dokým nebude všetko správne hotové, finálne dochuťte a na záver pridajte ešte sušený majorán, dobre premiešajte a už nevarte.
  5. My sme teda tú našu polievku nezahustili zápražkou či zátrepkou, ale samozrejme je na vás či polievku budete ešte extra zahusťovať. Skvelá a sýtejšia je i zahustená.
  6. Polievku podávajte s kúskami údeného mäsa a pečivom.