Hríbová sezóna je v plnom prúde. Najlepší čas na klasiku, akou je práve hríbová polievka s mrveničkou. Zahreje pri srdci nejedného milovníka húb. Počas jesene sa táto polievka objaví na našom domácom jedálničku hneď niekoľkokrát. Koľkokrát sa to tento rok podarí vám?

Klasická hríbová polievka s mrveničkou

  1. Cibuľu olúpeme a nakrájame najemno. Vo väčšom hrnci na miernom ohni rozpustíme maslo. Keď je maslo rozpustené, nakrájanú cibuľu na ňom osmažíme dozlatista. K maslu môžeme pridať a dobre vytopiť aj slaninku nakrájanú na kocky.
  2. Počas restovania cibule si očistíme a nakrájame huby na menšie kúsky.
  3. Keď je cibuľa opečená, pridáme k nej zmes polievkovej zeleniny. Chvíľu opekáme. Chceme docieliť zlatistú farbu, aby chuť zeleniny prestúpila celou polievkou. Keď zelenina začne vyzerať zlatisto, zaprášime ju múkou a ešte chvíľu opekáme. Nakoniec ju zalejeme horúcou vodou, alebo vývarom vývarom. Zľahka ju osolíme, okoreníme a pridáme nakrájané huby.
  4. V zakrytom hrnci takto na miernom ohni polievku varíme cca 25 minút.
  5. Zatiaľ čo sa nám polievka varí, pripravíme si cesto na mrveničku. Je to naozaj jednoduché a rýchle. Zmiešame hrubú múku, vajce a soľ. Vznikne nám tuhé cesto. Pokiaľ cesto nie je dostatočne tuhé, môžeme pridať po malých troškách hrubú múku. Pomer totiž záleží od veľkosti vajcia. Tuhé cesto potom nastrúhame na strúhadle na vopred pripravený plech. Mrveničku po plechu rovnomerne rozprestrieme, aby sa nám nezlepila.
  6. Chvíľu pred dovarením polievky, cca 3 minúty pred tým ako sa ju rozhodneme odstaviť, nadrobíme mrveničku do polievky.  Dobre ju premiešame a po 3 minútach odstavíme. Po vypnutí sporáka ešte pridáme majoránku, prípadne dochutíme soľou a čiernym korením.
  7. Podávame s dobrým chlebom, alebo len tak samostatne. Prajeme vám dobrú chuť a štedrú nádielku hríbov.
  8. Zbierajte však len tie, ktoré poznáte a na známych miestach.
  9. Hovädzie na hríboch a na smotane je ďalší skvelý hubársky recept. Práve suchohríby z našich lesov sú na tento recept veľmi vhodné.