Strukoviny u nás zažívajú renesanciu.  Čo je výborné, pretože strukoviny ako take sú veľmi dôležitým zdrojom bielkovín a sacharidov,  ich pravidelná konzumácia nám upravuje krvný tlak a stráži hladinu cukru v krvi.  Naši predkovia konzumovali  strukoviny pravidelne, hlavne fazuľu a šošovicu, pripravovali z nich polievky a husté prívarky.  Dodali potrebné živiny a energiu , keďže mäso bolo v minulosti vzácnosťou.  Preto aj dnes nedajú napr. vegetariáni a vegáni na strukoviny dopustiť, a my by sme si  z nich mali  v tomto smere  brať príklad a zaradiť strukoviny do nášho jedálnička aspoň 3x do týždňa. Jednou z možnosí je aj táto hrachová polievka.

Zelený suchý hrach je popri ostatných strukovinách tak trochu nedocenený. Je síce pravda, že jeho príprava vyžaduje čas (namáčanie a dlhšie varenie), ale ak napríklad použijeme na varenie tlakový hrniec, doba prípravy sa skráti na tretinu času.  Táto hustá a výdatná polievka je výborný spôsob ako spotrebovať aj rôzne zvyšky – koreňovej zeleniny, či údenín.  Polievka však bude výborná aj bez mäsa, alebo namiesto zeleného hrachu môžete použiť klasický žltý.

Hrachová polievka

Postup
  1. Hrach preberieme a namočíme do studenej vody aspoň na 12 hodín.  Potom scedíme a prepláchneme čistou vodou.
  2. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu dozlata. Pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler. Premiešame a tiež opečieme do zlata. Poprášime múkou a necháme chvíľú spolu opiecť.
  3. Zalejeme vodou a varíme asi hodin, alebo kým nie je hrach mäkký. Potom pridáme do polievky zemiaky nakrájané na kocky, osolíme, okoreníme, pridáme na kúsky nakrájanú klobásku a  varíme ďalej, kým nie sú zemiaky mäkké.  Na záver do polievky pretlačíme strúčik cesnaku a ochutíme majoránkou.
  4. Polievku na tanieri posypeme petržlenovou vňaťou  a podávame s dobrým (najlepšie kváskovým) tmavým chlebom.