Zima udrela v plnej sile, treba sa brániť! Namiesto ponosov na počasie využime tento čas na prípravu lahodných zahrievacích jedál, ktorými potešíme celú rodinu. Môžeme sa preniesť napríklad do horúceho Maroka a vyskúšať dusené hovädzie mäso s kuskusom. Celé jedlo pekne osvieži jemná  mrkva ako netradičná príloha.

Pripravte si hovädzie mäso netradične

Postup
  1. V hrnci zohrejeme olej a orestujeme cibuľu nakrájanú nadrobno dosklovita. Pridáme nasekaný cesnak a necháme zavoňať.
  2. Mäso nakrájame na väčšie kúsky. Pridáme k cibuli a na prudkom plameni necháme zatiahnuť. Mäso pustí šťavu, ktorú necháme vyvariť.
  3. Pridáme očistený a nastrúhaný kúsok zázvoru, škoricu, nové korenie a sušené čili.
  4. Do hrnca vlejeme pasírované paradajky a vývar, tak aby mäso bolo tesne ponorené.  Premiešame a pod pokrievkou dusíme na miernom plameni takmer do mäkka. Hovädzie mäso bude potrebovať viac času, bravčovému postačí hodina.
  5. Po hodine pridáme k mäsu sušené marhule, med, osolíme, okoreníme a povaríme ešte 1/2 hodinku, prípadne kým sa šťava zahustí.
  6. Medzitým ako sa varí mäso pripravíme si mrkvu a kuskus: Mrkvu očistíme, nakrájame na hranolčeky (ak máme malé mrkvičky, stačí ich rozpoliť). Uvaríme  v pare domäkka. V miske si prešľaháme olej s citrónovou šťavou, soľou, korením a medom na zálievku. V maličkej panvičke nasucho opečieme rímsky kmín, kým nezavonia.  Pridáme k zálievke spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou.  Uvarenú mrkvu vložíme priamo do misky so zálievkou a dobre premiešame.
  7. Do žiaruvzdornej misky nasypeme kuskus, pridáme čili korenie, soľ, korenie a kúsky masla. Zalejeme dvojnásobným množstvom vriacej vody, zakryjeme potravinárskou fóliou alebo tanierom a odložíme bokom. Kuskus sa  nemusí variť, po pár minútach pod pokrievkou nasiakne všetku tekutinu a je pripravený k podávaniu.  Vidličkou ho opatrne premiešame , aby zostal pekne nadýchaný.
  8. Mäso podávame spolu s kuskusom a mrkovu.