Hovädzie mäso na marocký spôsob
... pripravte si hovädzie mäso netradičným spôsobom.
Ingrediencie
- 1 kg hovädzieho mäsa na guláš (môžeme nahradiť dostupnejším bravčovým plieckom)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 cm kúsok zázvoru
- 4 lyžice oleja
- 200 ml pasírovaných paradajok (passaty)
- cca 400 ml vývaru alebo vody
- 1 lyžička škorice
- 100 g sušených marhúľ
- 1 lyžica medu
- 2 guličky nového korenia
- ½ lyžičky sušeného drveného čili
- soľ, mleté čierne korenie
Na kuskus:
- 1 veľká šálka kuskusu
- ½ lyžičky sušeného čili
- Soľ, mleté čierne korenie
- 30 g masla
Na mrkvu:
- 500 g karotky
- 3 lyžice olivového oleja
- šťava z polovice citróna
- 1 lyžička celej rímskej rasce
- soľ, mleté čierne korenie
- 1 lyžica tekutého medu
- veľká hrsť petržlenovej
- vňate

Zima udrela v plnej sile, treba sa brániť! Namiesto ponosov na počasie využime tento čas na prípravu lahodných zahrievacích jedál, ktorými potešíme celú rodinu. Môžeme sa preniesť napríklad do horúceho Maroka a vyskúšať dusené hovädzie mäso na marocký spôsob s kuskusom. Celé jedlo pekne osvieži jemná mrkva ako netradičná príloha.
Pripravte si recept s chuťou Orientu – hovädzie mäso na marocký spôsob
Postup
- V hrnci zohrejeme olej a orestujeme cibuľu nakrájanú nadrobno dosklovita. Pridáme nasekaný cesnak a necháme zavoňať.
- Mäso nakrájame na väčšie kúsky. Pridáme k cibuli a na prudkom plameni necháme zatiahnuť. Mäso pustí šťavu, ktorú necháme vyvariť.
- Pridáme očistený a nastrúhaný kúsok zázvoru, škoricu, nové korenie a sušené čili.
- Do hrnca vlejeme pasírované paradajky a vývar, tak aby mäso bolo tesne ponorené. Premiešame a pod pokrievkou dusíme na miernom plameni takmer do mäkka. Hovädzie mäso bude potrebovať viac času, bravčovému postačí hodina.
- Po hodine pridáme k mäsu sušené marhule, med, osolíme, okoreníme a povaríme ešte 1/2 hodinku, prípadne kým sa šťava zahustí.
- Medzitým ako sa varí mäso pripravíme si mrkvu a kuskus: Mrkvu očistíme, nakrájame na hranolčeky (ak máme malé mrkvičky, stačí ich rozpoliť). Uvaríme v pare domäkka. V miske si prešľaháme olej s citrónovou šťavou, soľou, korením a medom na zálievku. V maličkej panvičke nasucho opečieme rímsky kmín, kým nezavonia. Pridáme k zálievke spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou. Uvarenú mrkvu vložíme priamo do misky so zálievkou a dobre premiešame.
- Do žiaruvzdornej misky nasypeme kuskus, pridáme čili korenie, soľ, korenie a kúsky masla. Zalejeme dvojnásobným množstvom vriacej vody, zakryjeme potravinárskou fóliou alebo tanierom a odložíme bokom. Kuskus sa nemusí variť, po pár minútach pod pokrievkou nasiakne všetku tekutinu a je pripravený k podávaniu. Vidličkou ho opatrne premiešame , aby zostal pekne nadýchaný.
- Mäso podávame spolu s kuskusom a mrkovu.
Súvisiace recepty

Bravčové mleté s ryžou na vietnamský spôsob
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min

Zemiakový prívarok na kyslo s mäsovými guľkami
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 30 min

Beef Bourguignon slávny francúzsky recept
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 180 min

Domáca pečeňová paštéta s dobrým chlebom
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min

Domáci sendvič s morčacím mäsom
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 90 min

Lokše plnené kačacím mäsom a červenou cibuľou
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 120 min