Hovädzia roštenka je niečo pre fajnšmekrov. Milujú ju všetci labužníci sveta a vy môžete s našim receptom zistiť, prečo je to tak…

Hovädzia roštenka

Postup
  1. Mäso potrieme olejom a obalíme v zmesi byliniek a soli a necháme odležať pokiaľ možno jeden deň.
  2. Potom ho na panvici opečieme zo všetkých strán, vždy aspoň po 3 minúty. Preložíme na pekáč aj so šťavou z opekania a pečieme vo vyhriatej rúre asi 30-40 minút na 190 st. C, podľa toho, ako chceme mať mäsko prepečené. Čím kratšie, tým ružovejšie.
  3. Po upečení zabalíme mäso do alobalu a necháme v ňom oddýchnuť asi 15 minút. Mäsko bude krehké a šťavnaté.
  4. Zemiaky ošúpeme, pokrájam na kocky  a uvaríme so šafranom do mäkka. Potom k n im pridáme 40 g masla a 100 ml mlieka a pretlačíme ich na kašu. Podávame s kusom pečeného hovädzieho a posypané zeleninkou.

Šafran – najdrahšia korenina sveta

Šafran je najdrahšia korenina sveta. Jeho cena sa však plne vyrovná všetkým kvalitám, ktoré si zo sebou nesie. Poznali ho ešte pred našim letopočtom a v plnej paráde ho využívali do skoro všetkých pokrmov, ktoré sa v danej dobe pripravovali. Šafran bol v Egypte vysoko cenenou koreninou, ktorá dodávala harmóniu do celého tela a zbavovala telo všetkých škodlivín.

Toto korenie je také drahé kvôli ručnému zberu kvetín. Na získanie 100 g šafranu je potrebné nazbierať až 13 000 kvetov, z ktorého pochádza. Šafran sa okrem korenia využíva aj ako vonný olej, masážny olej alebo najdrahší produkt – olej zo šafranu.

  • zvyšuje obranyschopnosť
  • podporuje trávenie
  • eliminuje bolesti žalúdka a podporuje jeho funkciu
  • prevencia proti rakovine
  • prečisťuje a podporuje funkciu pečeni
  • eliminuje prejavy alergie a astmy
  • prečisťuje dýchacie cesty
  • dodáva energiu
  • upokojuje nervový systém
  • uvoľňuje kŕče (bolesti brucha…)
  • odstraňuje bolenie hlavy (migrény)
  • prírodné antidepresívum