Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

  • 1 kg hovädzej roštenky
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • 4 cibule
  • Trochu hladkej múky na obalenie masa
  • 2 lyžice masti
  • Soľ, korenie
  • Ryža ako príloha

Vrstva 1

Hovädzia roštenka s ryžou

Čas prípravy: 20 min
Čas varenia: 60 min

Svetlana Mravcová | 259 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Hovadzia rostenka s ryzou
Ingrediencie
  • 1 kg hovädzej roštenky
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • 4 cibule
  • Trochu hladkej múky na obalenie masa
  • 2 lyžice masti
  • Soľ, korenie
  • Ryža ako príloha

Klasika na nedeľný obed, ktorá si vás vždy získa. Áno, hovädzia roštenka s ryžou je u nás veľmi obľúbená už celé desaťročia. Prinášame vám recept a malý tip, ako ho trochu ozvláštniť, aby jedlo na tanieri vyzeralo a chutilo naozaj luxusne.

Hovädzia roštenka s ryžou na nedeľný obed

Postup:

  1. Začneme tým, že olúpeme cibuľu, polovicu z nej nakrájame na jemno, to bude na základ omáčky. Druhú polovicu cibule nakrájame na krúžky.

  2. Mäso odblaníme a nakrájame na rovnako silné plátky. Trocha tiež jednotlivé plátky naklepeme, niekedy postačí aj opakom noža.

  3. potom jednotlivé plátky mäsa zľahka osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke. Vďaka múke sa mäso na začiatku pekne zatiahne, dodá šťavnatosť a tiež sa nám postará o zahustenie omáčky.

  4. Vo väčšom hrnci, alebo v hlbokej panvici rozpustíme masť a sprudka na nej mäso z oboch strán opečieme. Potom mäso vyberieme a dáme bokom.

  5. Do výpeku z mäsa vysypeme cibuľu nakrájanú na jemno. Usmažíme ju za stáleho miešania do zlatista. Keď už je cibuľa skoro hotová, prilejeme asi pol hrnčeka vývaru a miešame kým sa nám vývar úplne neodparí. Tento postup zopakujeme ešte dvakrát. Cibuľa sa tak pekne rozvarí a jej chuť bude intenzívnejšia. Nakoniec pridáme plátky mäsa a zalejeme zvyškom vývaru. Prípadne pridáme ešte trochu vody. Takto podliatu roštenku varíme až do úplného zmäknutia asi 1 hodinu, záleží na vyzretosti mäsa.

  6. Počas toho sa môžeme venovať cibuli, ktorú sme nakrájali na kolieska. Obalíme ju v hladkej múke a poukladáme na tácku. Potom v malom vyššom hrnci rozohrejeme olej a keď je dostatočne horúci, cibuľové kolieska v ňom osmažíme. Počas vyprážania cibuľové krúžky aspoň raz otočíme. Vypražené krúžky dáme ešte pred podávaním odkvapkať na tácku s kuchynským obrúskom. Zbavíme sa tak prebytočného oleja.

  7. Samozrejme si tiež pripravíme ryžu ako prílohu, postupujeme podľa návodu. Keď je mäso v hrnci už úplne mäkké, vyberieme ho opatrne na misu a omáčku ešte prepasírujeme cez jemné sitko. Hotovú roštenku potom môžeme servírovať s ryžou, jemnou omáčkou a vyprážanou cibuľkou navrchu. Dobrú chuť.