Hovädzí steak je klasika. V jednoduchosti je krása a dobré mäso netreba schovávať za dochucovadlá, s prípravou steaku sa väčšinou držíme len niekoľkých jednoduchých pravidiel. Naposledy sme si ho dopriali so šalátom z kukurice. Táto kombinácia sa nestratí ani ori letnej grilovačke.

Hovädzí steak s letným farebným šalátom

  1. Kukuricu z plechovky precedíme, čerstvú kukuricu ostrím nožom orežeme. V menšom hrnci rozpustíme lyžicu masla a opečieme na ňom kukuricu.
  2. Restujeme len niekoľko minút. Keď je kukurica tak akurát hotová necháme ju bokom vychladnúť. Môžeme použiť kukuricu, ktorú sme vopred ugrilovali. V tom prípade ju ugrilovanú orežeme a len zmiešame s trochou masla.
  3. Zeleninu umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Nakrájanú zeleninu potom zmiešame v mise s vychladnutou kukuricu, feta syrom a limetkovou šťavou. Premiešanú zmes zľahka osolíme (syr je sám o sebe dosť slaný) a okoreníme. Zmiešaný šalát môžeme dať do chladničky na chvíľu vychladiť. Môžeme podľa chuti pridať aj mojonézu.
  4. Steak pokvapkáme olivovým olejom. Vmasírujeme do neho trochu čerstvého korenia, môžeme použiť aj soľ, osobne ale steak solím až pri podávaní.
  5. Panvicu najprv rozpálime, keď je naozaj horúca, položíme na ňu steak. Opečieme ho najprv z jednej strany do zlatista a až potom ho otočíme na druhú stranu, vyvarujeme sa priebežnému otáčaniu.
  6. Po otočení na druhú stranu pridáme na panvicu tiež kúsok masla a priebežne potom výpekom steak počas pečenia polievame.
  7. Krvavý steak budeme opekať 2 minúty z každej strany, stredne prepečený 4 minúty z oboch strán a prepečený cca 5 min z oboch strán. Ak je Váš steak hrubší ako 1,5 centimetra, bude doba trošku dlhšia a naopak.
  8. Po vybratí z panvice steak musí ešte nejakú dobu prikrytý odpočívať. Doprajte mu ešte niekoľko minút, než sa do neho spolu so šalátom pustíte.